Balkander: Ge dem fler chanser, Lennartsson

Menar IFK Göteborg allvar med orden om en utökad satsning på talangerna, de egna, de kommande? Att döma av matchen mot Zalgiris, ja. August Erlingmark och Sebastian Ohlsson från start. Precis de signaler som behöver sändas.

ANNONS
|

Vi fick några bra intentioner i djupled av Sebastian Ohlsson, vars flytande och utmanande spelstil lovar mer. Speluppfattningen är mycket god, beslutsfattandet kommer med tiden. Jag ser gärna att han får fler chanser. Åtminstone som inhoppare.

August Erlingmark spelar rakt och vårdat, att Jörgen Lennartsson startade med honom och inte Mix Diskerud centralt är ett tydligt tecken på att Erlingmark stigit i graderna och kan förvänta sig mer speltid framöver.

Det syntes för övrigt att han vågade ta mer initiativ och höjde svårighetsgraden på det egna spelet under slutet av första halvlek.

Lämnar Mads Albaek för spel med Kaiserslautern är det rimligt att testa Erlingmark från start redan nu. Jo, det finns en del skönhetsfläckar, men också utvecklingspotential. Lita till den, Jörgen.

ANNONS

Tobias Hyséns förmåga att tajma löpningar i straffområdet är vida känd. Matchen mot Zalgiris var inget undantag. Först vid målet på Mix Diskeruds fina inspel, senare när Emil Salomonsson klev upp – frispelad av August Erlingmark – och vinklade in bollen mot främre ytan.

Just det spelet är väldigt mycket ”Blåvitt” och behöver bli mer frekvent i höstens allsvenska. Oväntade och snabba spelvändningar, djupledslöpningar – och inlägg.

Förhoppningsvis väljer Tobias Hysén att satsa vidare en säsong till. Han behövs fortfarande i det här laget och levererar det man kan förvänta sig.

IFK Göteborgs ytterbackar kliade sig i pannan när Zalgiris kvitterade, mittbackarna gjorde det samma vid 1-2-målet. Bäst av backarna denna kväll var Thomas Rogne, de andra får slipa på detaljerna och markeringsspelet.

Var Sebastian Eriksson skall placeras under hösten fick vi också en indikation på. Han ersatte Mads Albaek på mitten, vilket innebar att David Boo Wiklander nu på allvar konkurrerar om vänsterbacksplatsen. Mot Jönköping söndag spelar Bo Wiklander definitivt. Då är Eriksson avstängd. Scott Jamieson är en mer utpräglad vänsterback. Åt det går längre inget att göra.

Det blev till slut ett onödigt festligt 70-årsfirande för Zalgris från Vilnius i Litauen. 1–3 kändes onödigt stort och var följden av ett slarvigt bolltapp av inhopparen Lawson Sabah.

ANNONS

I tävlingsmatcher ges ännu mindre utrymme för den typen av misstag.

Göteborgs båda allsvenska mittenlag förlorade alltså sina genrep inför omstarten av allsvenskan söndag/måndag. 18 omgångar återstår att spela. Slipa på detaljer, vinn matcher. Mot Ålborg lyckades Häckens Alhassan Kamara-ersättare Chisom Egbuchulam inte övertyga om sin målfarlighet. Mest hänger dock som vanligt Alexander Farnerud. Positivt annars: Alexander Faltsetas är tillbaka i Häcken.

Plus:

Våga satsa på framtiden. Det finns inget annat. Ge förtroende, ge chanser. Det ökar dessutom konkurrensen och kvaliteten på prestationerna. För övrigt var Mix Diskerud och Mads Albaek starka under första halvlek.

Minus:

Vad är det som är så farligt med att berätta att det förekommer övergångspengar vid tränartransfers? Vad är det ni inte vill berätta, Gais och Utsikten? Jag förstår det inte.

ANNONS