Balkander: "Erlingmark satte inte en fot fel"

|

Först kvitteringen. På tilläggstid. Av Mikael Boman, som därmed befäster positionen som det här lagets främsta målskytt och enda målgaranti. I första matchen från start sedan premiären mot Malmö FF gjorde anfallaren sitt tredje mål och hade i första halvlek bud på fler.

Jag skall inte säga att han glänste, men mål har betydelse, både för poäng, självförtroende och laguttagningar. Jag tycker inte att vi behöver diskutera hans position i laget till derbyt mot BK Häcken på Bravida arena på tisdag.

Jag tycker inte att vi behöver resonera särskilt mycket kring Tobias Hyséns närvaro där heller. Nicken till Boman före målet visar på vinnarskalle.

Det finns däremot en hel del annat att fundera på. Om vi börjar med Sören Rieks. Var höll du hus (jag överdriver lite här)? Varför lyckades IFK inte lyfta vänsterkanten nu när ytor fanns och dansken fick agera fritt. Jag förväntar mig mer av en spelare som är tänkt att bära det här laget mot motståndare som backar hem och låter IFK föra spelet. Det är där Rieks skall trockla sig igenom.

Som tidigare var det istället Henrik Björdal som kom till inlägg och utmanade in i kaklet.

Bästa inlägget slog han mot bortre ytan i andra halvlek, där åtminstone jag trodde att Mikael Boman skulle kasta sig fram och skalla in kvitteringen. Möjligen var inspelet för snävt för det.

1-1 dröjde i stället till 91:a minuten – och IFK har fyra kryss på fem matcher. Det är åtta tappade poäng, ännu ingen seger på hemmaplan och ytterligare ett bevis på att IFK har svårt att spela ut sämre lag.

Hammarby är ett "sämre lag", inte dåligt, men kompakt och chansfattigt. AFC var definitivt ett "sämre lag". Det finns dock ingen anledning att använda krigsrubriker.

Det här blev, när Thomas Rogne klev av före paus och David Boo Wiklander i halvtid, matchen då 19-årige August Erlingmark fick göra allsvensk debut.

Och som han gjorde det.

Inte en fot fel, modigt mittbacksspel, fel position, bra i duellerna, en del fina frisparkar och delaktig i offensiva fasta.

Exakt så skall man spela om man vill få chansen igen. Thomas Rognes rygg kan hålla honom borta från spel i derbyt, det gäller sannolikt även David Boo Wiklander – och vips är Erlingmark framme vid startläge redan på tisdag. Jag tycker, helt ärligt, att det kan vara läge. I sammanhanget skall sägas att Mattias Bjärsmyr agerade ”pappa” på ett utmärkt sätt.

Bytet till 4-4-2 gav en större tyngd i straffområdet. Fortsätt så.

Båda Göteborgslagen har blivit krysslag. BK Häcken slog på onsdagskvällen till med sin tredje 0-0-match för säsongen. Att hålla nollan är bra. Särskilt på bortaplan mot ett skickligt lag som Örebro SK. Men avståndet till Malmö FF i toppen växer.

Thomas Wernerson bjöd på en skön historia. När IFK Göteborg och Hammarby möttes i SM-final 1982 gjorde Peter Gerhardsson mål för Hammarby vid mötet i Göteborg. "Till absolut ingen nytta alls, brukar jag säga till honom", förklarade SVT-experten före avspark.

IFK Göteborg vann det året både serie och Uefa-cup.

Plus

Att vara obesegrad efter fem omgångar ger en extra trygghet. Att dessutom vara på väg att slussa in två 18-åringar ger framtidshopp grande.

Minus

IFK har släppt in två mål på Gamla Ullevi 2017. Båda orsakade av egna spelare. Det går kanske att vända till ett plus enligt principen "de lyckas inte skapa en enda fet målchans".