Balkander: "En strimma av hopp efter Europafadäsen"

Nu är Helsingborg inte Sveriges formstarkaste lag, heller inte det bästa, men efter skadeproblematik, formbekymmer och mentala motgångar skall 2-0 och tre poäng på Gamla Ullevi på söndagskvällen betraktas som ett rejält fall framåt och en bra start på resten av hösten.

ANNONS
|

Det är inte lätt att le när man just har missat festen, men ändå behöver spela spelet och hävda att sorgen är historia.

IFK Göteborg får fram till augusti 2017 leva med minnet av utskåpningen i Baku, hur långt steget faktiskt är och att försöket att nå Europa League också påverkat den allsvenska prestationen på ett sätt som gör att SM-guldet inte längre finns inom räckhåll.

Det finns en besk eftersmak över hela detta äventyr, både sportsligt och ekonomiskt, men också en strimma hopp kopplat till en del individuella insatser.

Jag tänker på lånet från Vålerenga, isländske Elias Omarsson, som på nytt sprang åttor på motståndarens planhalva, pressade stenhårt och satte sig själv i flera bra avslutningslägen. Nu blev det ”bara” ett mål, men honom kommer IFK Göteborg ha stor nytta av så länge han blir kvar i Göteborg.

ANNONS

Förmodligen även Lawson Sabah. Man skall ha i åtanke när man bedömer hans insats att det var allsvensk debut från start och positionsspelet lämnade en del i övrigt att önska, men jag gillar energin och blicken. Hyllningen från publiken när han klev av i slutet säger också en del om insatsen. Sabah har alla förutsättningar att bli en ny publikfavorit.

Jörgen Lennartsson valde alltså att spela med sitt elfte anfallspar på de 16 senaste matcherna. Han valde en mittfältare och en nykomling, han valde att sätta Tobias Hysén på bänken. Egentligen inte så mycket att säga om. Hysén är lika snabb som tidigare och verkar utifrån insatsen mot Karabach ha en bit kvar till formtoppen.

Att Lennartsson väljer att spela med ett lån från Norge säger lite en del om Hyséns dalande status i Blåvitt.

Jag säger inte att Lennartsson gjorde fel, jag är bara fundersam kring hur vi hamnade här. ”Tobbes” namn bör vara ett av de första IFK-tränaren plitar ned vid varje uttagning.

Under tio tusen på plats, tre tusen under snittet. Egentligen inget konstigt, med tanke avsaknad av närhet till guldstrid. Fotbollssupportrar i marginalen är som vilka konsumenter som helst, kvalitetskänsliga. Att jaga en kvalplats till Europa League är inte nog som marknadsföringsargument i en stad som suktar efter guld och just sett sitt stora lag köras över i en avgörande playoff-match till Europa League.

ANNONS

Jakob Ankersen. Bra där!

I Alexander Farnerud har BK Häcken gjort ett klipp. Inhoppet, hans första i allsvenskan, mot Östersund innehöll flera bra hörnor, ett öppnande passningsspel och två assist.

Plus: Sjunde raka allsvenska matchen på hemmaplan utan förlust. Det är i år bara Malmö FF som har besegrat IFK Göteborg på Gamla Ullevi.

Minus: Först skallade han ihop, sedan blev han stenhårt tacklad och tog sig mot huvudet. Kanske borde Emil Salomonsson klivit av direkt, där och då. Håller tummarna för att det går över snabbt.

ANNONS