Backar som aldrig backar

ANNONS
|

Förutom målvakten John Alvbåge är det två spelare i IFK Göteborg som spelat alla 29 allsvenska matcher i år – ytterbackarna Emil Salomonsson och Haitam Aleesami.

Båda är noggranna, snabba och kommer ofta med i anfallen. Ingen av dem har haft någon större skada eller blivit avstängd. En kontinuitet som har varit viktig för laget – och dem själva.

– I fotboll är det a och o att veta att man har ett förtroende. Framför allt som backlinjespelare är det extremt viktigt att kunna spela varje match med tanke på de relationer man har runt omkring sig. Man bygger mycket på det instinktiva, att man bara agerar. Egentligen tänker man ju inte så mycket på planen. Det är nästan det viktigaste, att ett lag har en hyfsat intakt backlinje, säger Emil Salomonsson.

ANNONS

Haitam Aleesami håller med:

– Mitt huvudfokus när jag kom till klubben var att lära känna killarna. På och utanför planen och allt det där. Jobbar man hårt för det så blir det bara bättre. Jobbar man inte hårt och tror att det ska ordna sig av sig själv är man på fel spår, säger norrmannen som värvades från Fredrikstad inför säsongen.

Båda jobbar också extremt hårt, lämnar inget åt slumpen, inget slarv.

– Det finns inga genvägar, säger Emil.

– Nej, ingen snarvej som vi säger på norsk. När jag kom hit såg jag direkt att det var en professionell grupp med folk som hade ambitioner och tränade hårt, var noga med kosten, sömnen ... Så det är inte så konstigt att kroppen har tålt så många matcher och så många sprinterlopp som det blivit, säger Haitam.

De har samma uppgift på planen men tar inte så mycket hjälp av varandra vid sidan av.

– Vi är i liknande situationer, även om han är på vänsterkanten och jag på höger, och man vet ju vad den andre är med om på en match, men vi pratar inte så mycket fotboll egentligen, säger Emil.

– Vi brukar säga före match att vi får köra hårt som vanligt, säger Haitam.

ANNONS

– Ja, man behöver inte krångla till det.

För en tränare med en spelidé som bygger på att ytterbackarna ska komma runt på kanterna underlättas det dagliga jobbet väsentligt när två spelare som passar perfekt in i modellen också kan spela match efter match.

– Självklart. Det är två fantastiska människor som alltid vill lära sig mer, som ger allt varje träning. Adam Johansson och Billy Nordström bakom är duktiga, men har inte fått mycket speltid i år eftersom Emil och Haitam är med varje match. Det är tråkigt för Adam och Billy men samtidigt bra för laget, säger Jörgen Lennartsson.

Haitam Aleesami har under säsongen spelat till sig en plats i det norska landslaget

– Man kommer till ett bättre lag med bättre spelare och så lär man sig att anpassa sig till nivån och filosofin och spelsystemet. Jag känner att jag tagit steg men sättet jag spelade på i fjol var ju det de scoutade här. En som kommer i varje anfall, som vill utmana, kombinera och komma till inläggssituationer. Mats Gren sa tydligt att det var mig han ville ha och att vi har en annan ytterback som hela tiden kommer, så jag visste vem Emil var och när jag mötte Mats och såg matcherna så tänkte jag: "Wow det här kommer att bli kul". Jag fick försäsongen på mig att vänja mig och sedan har det gått bra, säger han.

ANNONS

– Gör man det bra i Blåvitt så blir det eko. Det är en så pass stor klubb. Det syns, säger Emil Salomonsson.

Jo, och nu fattas bara att du ska in i det svenska landslaget?

– Ja, ha ha. Det är ingen stress med det.

– Det kommer, säger Haitam Aleesami.

Ålder: 26.

Position: Högerback

I allsvenskan 2015: 29 matcher från start. 9 poäng. 5 mål (3 straffar) och 4 assists. 1 varning. Utbytt 1 gång.

Ålder: 24.

Position: Vänsterback

Årets allsvenska: 29 matcher från start. 6 poäng. 2 mål och 4 assists. 2 varningar.

ANNONS