Avhopp från Qvidings styrelse

ANNONS
|

Det har varit locket på hos styrelsen för Göteborgs största fotbollsförening under fredagen – dagen efter att GP kunnat avslöja att föreningen systematiskt blåst upp närvaron i ansökningar om statligt och kommunala bidrag.

Riksidrottsförbundet har inlett en granskning tillsammans med Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg samtidigt som en anmälan om grovt bedrägeri, riktad mot klubben, nu behandlas av åklagare.

Klockan fem i eftermiddag inleder Qviding ett extrainkallat styrelsemöte – men två ledamöter kommer inte vara med.

Det är de två ledamöter som har ansvar för föreningens värdegrundsfrågor. De två är också ansvariga för barn- och ungdomsarbetet i föreningen.

- Jag har meddelat att jag ställt min plats till förfogande. För övriga kommentarer får jag be dig kontakta vår ordförande, säger den ene ledamoten.

ANNONS

- Jag har med anledning av de senaste händelserna valt att ställa min plats till förfogande. Jag känner att mina kompetenser och föreningsvärderingar inte tagits till vara i styrelsen. I övrigt får jag hänvisa till vår ordförande, säger den andre som också är ungdomsledare.

GP ringde under fredagen till ledamöterna i Qvidings styrelse. Ingen vill kommentera om någon lämnat styrelsen. Istället hänvisades vi till klubbchefen, tillika kanslichefen, Thomas Gustafsson och ordföranden Angela Jönsson som valt att inte vara kontaktbara. Den senare svarade dock följande i ett sms i går kväll: "Våra ståndpunkter har vi redan redovisat på vår hemsida. I övrigt avvaktar vi utredningen och vad den leder till."

I den skriftliga kommentaren på Qvidings hemsida skrev föreningen att uppgifterna som GP presenterat i sin granskning är korrekta. Men man ser det inträffade inte som fusk eller ett försök att få mer bidrag än man är berättigade till.

Qviding har åtta ledamöter och en ordförande i styrelsen.

Fakta: Detta har hänt

• I torsdags kunde GP avslöja att Göteborgs största fotbollsförening Qviding FIF systematiskt blåst upp närvaron vid ansökningar om lokalt och statligt aktivitetsbidrag. Under 2013 sökte - och fick - föreningen över 1,6 miljoner kronor i aktivitetsbidrag.

ANNONS

• GP kunde visa att föreningen hittat på aktiviteter som träningsläger och cuper men också fört upp medlemmar som aktiva som i själva verket slutat. Jämförelser mellan den faktiska närvaron och den närvaro som föreningen sökt bidrag för visade på mycket stora skillnader. I ett lag var den verkliga närvaron bara 60 procent.

• Under torsdagen inledde Riksidrottsförbundet en granskning och polisens bedrägerienhet tog upp en polisanmälan om grovt bedrägeri som nu ligger hos åklagare.

• Qvidings ledning har medgett felaktigheterna och förklarat dem med att man haft dåliga närvarosystem och uppskattat närvaron för flera lag. De motsätter sig dock att det ska ha rört sig om något fusk. Tillvägagångssättet att uppskatta närvaron i redovisningarna och inte söka bidrag för den faktiska närvaron aktivitet för aktivitet var uppe till diskussion i styrelsen under våren. Efter den diskussionen fortsatte föreningen söka på samma sätt som nu förkastas som regelvidrigt av såväl Riksidrottsförbundet som Idrott- och föreningsförvaltningen.

ANNONS