Arsenal FA-cupmästare efter jättedrama

Arsène Wenger blev historisk när Arsenal besegrade Chelsea med 2–1 – nu är den hårt kritiserade fransmannen den tränaren med flest segrar i världens äldsta fotbollsturnering. – Jag oroar mig inte för framtiden, säger Arsène Wenger till Viasat.

ANNONS
|

Arsène Wengers vara eller icke vara i sitt älskade Arsenal har varit en följetong under säsongen. Många supportrar har krävt hans avgång efter år av uteblivna framgångar i ligan och på den internationella scenen. Under lördagen motbevisade han dock belackarna till viss del.

– Min relation till den här klubben har alltid varit speciell och till fullo. Ingen kan ifrågasätta min kärlek till Arsenal, säger Wenger till Viasat kort efter finalviktorian.

FA cup-triumfen innebär att den fransmannen nu är den mest framgångsrika tränaren med sina sju FA cup-titlar. Det är dock långt ifrån säkert att han blir kvar i laget han basat över sedan 1996.

ANNONS

– Det är ett styrelsemöte på tisdag, och på onsdag eller torsdag kommer det att vara klart, säger Wenger till BBC.

Oväntad matchhjälte

67-åringen stod för ett lyckat taktiskt drag när han spelade Per Mertesacker från start.

Trots att den reslige tysken fått säsongen spolierad av skador och endast hoppat in i sista ligamatchen mot Everton.

– Han har spelat en match på hela säsongen. Nu var det final och han spelade riktigt bra. Ett fantastiskt föredöme för de yngre, konstaterar Wenger.

Vinsten på den engelska nationalarenan understryker även att Arsenal är kungarna av FA cupen. Efter en dramatisk batalj på Wembley är man numera mesta mästare i den anrika turneringen – efter att ha vunnit för tredje gången på fyra år.

Innan matchen var laget från norra London rejält ifrågasatta efter femteplatsen i Premier League. Samt skadekrisen i backlinjen när totalt fyra försvarare var indisponibla för det rödklädda laget. Arsenal fick dock jubilera extra då man numer är den klubb med flest FA cup-titlar – nämligen 13.

Drömstart efter märkligt mål

Arsenal fick en drömstart på mötet redan i den femte minuten då Alexis Sanchez öppnade målkontot. Det var en minst sagt tilltrasslad situation där domaren kunde ha blåst både för hands och offside, men valde dock att negligera det.

ANNONS

När Victor Moses fick syna det röda kortet i 68:e minuten efter att ha filmat såg det ut att vara avgjort – men icke. Diego Costa kvitterade tio minuter senare, men därefter gick det undan. Knappt en minut efter brassespanjorens utjämning höll sig Aaron Ramsey framme och avgjorde – precis som mot Hull för tre år sedan.

Chelsea stack upp enstaka gånger men var aldrig riktigt nära att utjämna ännu en gång. Istället fick Premier Leagues seriesuverän se Arsenalkaptenerna Per Mertesacker och skadade Laurent Koscielny lyfta pokalen i skyn på ett fullsatt Wembley.

ANNONS