Alvbåge räddade segern åt IFK

ANNONS
|

IFK Göteborg hade förväntat sig en våldsam anstormning från AIK, inför drygt 30 000 på Friends Arena.

– Men den kom aldrig. Jag trodde verkligen att vi skulle vara tvungna att hålla i hatten i början, men AIK verkade inte ha tillräckligt med energi, säger IFK-tränaren Mikael Stahre.

Därför kunde Blåvitt ta ledningen redan i 14:e minuten. Adam Johansson slog en långboll som skar igenom hemmaförsvaret och som hamnade hos Lasse Vibe. Dansken tog snyggt tillvara på friläget, rundade AIK-keepern och rullade säkert in 1–0-bollen.

– Under matchen gick det bra, då kunde jag koncentrera mig på fotbollen. Men med tanke på det som hände i går, så vill jag bara hem till mina barn nu. Jag tänkte på det fram till matchstart, och nu när matchen är slut så tänker jag på det igen, säger Lasse Vibe, som hade svårt att glädjas åt ett eget mål, tre poäng och en riktigt bra egen insats (samt ett missat friläge också).

ANNONS

John Alvbåge fick en lugn början, men i 20:e minuten drog AIK:s Robin Quaison på ett mäktigt skott. Alvbåge vred sig i luften och fick handen på den vobblande bollen.

– Jävlar vilket idiotskott det var! Jag gick bara på instinkt där. Men jag fick en skön start på hela allsvenska säsongen med den räddningen, säger Alvbåge.

AIK fortsatte därefter att skapa målchanser. Men John Alvbåge fick alltid ut en hand eller ett ben. Och en gång var han nära att bli överlobbad, men han hann precis tillbaka och lyckades tippa bollen över ribban.

– Ja, där var jag lite illa ute. Men jag fick bra hjälp av utespelarna också som täckte mycket, vilket gjorde att jag kunde förstå var bollarna skulle komma, säger Alvbåge.

I 57:e minuten blev AIK:s Per Karlsson frilägesutvisad och efter det mattades hemmalagets offensiv något.

– Ändå tycker jag att vi var lite illa ute ett tag. Vi hamnade lite väl lågt i vår press och vårt försvarsspel, säger Mikael Stahre.

När AIK satsade det mesta framåt i slutet kunde Malick Mané kontra in slutgiltiga 2–0 till IFK.

– Vi gjorde en perfekt match och höll oss till vår spelplan till punkt och pricka. När vi gör det, då vet vi att det är svårt att spela mot oss, säger IFK-mittfältaren Jakob Johansson.

ANNONS
ANNONS