"Alla som har spelat i mellandivisionerna har varit med om det"

Matchfixning är ett av de största hoten mot fotbollen. På måndagskvällen samlades över 60 av fotbollsföreningarna i Göteborg för ett möte om hur man ska tackla problemet med uppgjorda matcher.

ANNONS
|

Ullevi Tennisklubbs lokaler fylldes för en kväll av fotbollsfolk på måndagen.Föreningsrepresentanter från allt frånHäcken och Örgryte till IK Kongahälla och Gunnilse satt sida vid sida. Tobias Tibell, från Svenska Fotbollförbundet, informerade om det som förbundet kallar "det största hotet mot hela fotbollens integritet och trovärdighet”.

Inför ögonen på klubbar från division 6 till allsvenskan pratade han om hur matchfixning går till, hur stor problematiken är och vilken roll den enskilda föreningen kan spela.

– Jag vill uppmana er att lyfta upp den här frågan i era föreningar, sopa inte det här under mattan. Prata om det här återkommande, uppmanade han.

ANNONS

Varje förening viktig

Fenomenet har funnits länge men det är först på senare år matchfixningen på allvar har kommit upp till ytan. Flera fällande domar har fallit och när matchen mellan IFK Göteborg och AIK flyttades som en följd av att en eller flera spelare i gästerna blivit uppmanad att påverka resultatet. Men problemet finns på alla nivåer – också ner i den lokalidrotten, långt från strålkastarljus och titlar.

– Jag tycker det är otroligt viktigt att den här informationen når ut brett i fotbolls-Sverige, ändå ut. Att vi får ut budskapet och får upp ett samtal om det här i föreningarna är otroligt viktigt, säger Tobias Tibell.

Vilken roll spelar den enskilda föreningen för att få stopp på det här?

–Den har i ett utbildningsperspektiv en jättevärdefull roll, som ett led i att utbilda sina spelare. Inte minst för att skydda sina och våra spelare från kriminell verksamhet. Det är oerhört viktigt.

Hur stort är problemet i Göteborg?

– Vi jobbar nationellt och jag har inga uppgifter specifikt om serierna här. Vårt arbetssätt är att jobba brett för att bli av med det här problemet.

"Alla har varit med om det"

Fotbollsföreningarna i Göteborg har märkt av en förändring i sättet det talas om problematiken.

– Det här är jätteintressant och skitviktigt. Vi är en division 6-förening så vi hamnar precis utanför riskzonen men vi lever i det. Det snackas om det. Alla som har spelat i mellandivisionerna har varit med om det, antingen direkt genom att de har blivit tillfrågade eller indirekt. För mig var det totalt otänkbart för fem år sedan. Det fanns säkert då också men det är först de senaste fem åren som det verkligen har märkts, säger Landala IF:s Erik Kling.

ANNONS

Göteborgs Fotbollförbunds ordförande Bert Andersson hoppas att man i och dagens insatser kan få bukt med problemet innan det växer till sig ännu mer.

– Det finns skit i systemet och vi måste vara observanta. Jag kanske är naiv men jag tror inte att det har slagit igenom jättemycket, men det finns signaler och rykten och när vi får sådant så skyfflar vi dem vidare uppåt, säger han.

ANNONS