94-hjältens son tränar med Blåvitt

Kamratgården fick finfrämmat på måndagen. VM-bronsmedaljören från 1994, Joachim Björklund, tittade på både seniorernas och juniorernas träning. Anledningen? Sonen Kalle Björklund tränande med U19. – Det är kul att hålla lite kontakt med Blåvitt. Blåvitt var en stor del i mitt liv, säger Joachim Björklund.

ANNONS
|

Från Växjö till Norge, Göteborg, Italien, Skottland, Spanien, Italien igen och norra England. Joachim Björklunds fotbollskarriär tog honom runt en hel kontinent.

Efter det kringflackande livet som proffs, med VM-bronset 1994 och 1–1 borta mot Barcelona i Champions League samma år som höjdpunkter, har familjen det senaste decenniet slagit rot på den spanska östkusten i Valencia. Joachim Björklund tränar den spanska storklubbens 15-årslag. Efter att ha ägnat sig åt bland annat tv-kommentering är det nu tränarsysslan fokus ligger på.

– Det har varit skönt att ha en fast punkt igen de sista tio-elva åren. Det är faktiskt första gången sedan man var 18 som det är så. Samtidigt är man lite realist också. Jag är inne i tränarjobbet och har varit några år i Valencias akademi. Om man vill ta det vidare som kanske är tanken så är jag inte så naiv att tro att jag kan välja en stad på kartan och säga att där ska jag jobba i 30 år. Att bli tränare är min ambition. Det är bra nivå på laget jag har. Vi får se, säger han.

ANNONS

Följer svensk fotboll

Han har varit hemma i Sverige och gått två av förbundets tränarutbildningar tidigare – men måndagens besök i Göteborg ägnas åt semester.

– Vi är här i några veckor. Sedan går flyget hem till Valencia. Det är kul att vara hemma och känna lite hur det är här. Man blir lite fartblind i Spanien. Framförallt när det gäller ungdomsfotboll. A-lagsfotboll är en annan sak, det har jag rätt bra koll på fortfarande i Sverige. Ungdomsfotbollen är svår att jämföra men här får man ett kvitto, säger han.

Sonen tränande med Blåvitt

Med på IFK Göteborgs U19-träning är sonen Kalle Björklund, nyss arton år fyllda. Precis som generationen över är han mittback. Men blåvita supportrar som hoppas på en framtida backlklippapå Gamla Ullevi med namnet Björklund på ryggen lär få vänta. Sonen skrivs snart in på universitet i Valencia och spelar professionellt med ett lag i den spanska fjärdedivisionen.

Är han bra?

–Ja, det är han. Han är bra. Sedan hur bra får vi se. Han är lite bättre fotbollsspelare än mig, men det är inte så svårt om man säger så. Jag vinner nog på aggressiviteten. Han är välväxt och ganska snabb. Han är fostrad i Spanien så då kan man spela lite mer fotboll än om man har växt upp i Växjö och spelat i Öster kanske.

ANNONS

ANNONS