Östersund skrällde - slog ut Galatasaray

Galatasarays fans buade kraftigt och gestikulerade missnöjt. Östersunds spelare jublade av glädje. Den gigantiska sensationen var ett faktum: ÖFK hade besegrat den turkiska storklubben i kvalet till Europa League.

|

Scenerna som utspelade sig på Türk Telekom Arena efter slutsignalen den här ljumma torsdagskvällen i mångmiljonstaden Istanbul var på många sätt overkliga.

Lilla Östersund sträckte händerna i luften efter 1–1 – klubbens blott andra europeiska match någonsin – och sammanlagt 3–1.

Mäktiga Galatasaray – med 20 turkiska ligatitlar – försvann snabbt ut i omklädningsrummet.

På våren för fyra år sedan debuterade det ena laget i superettan hemma i Sverige samtidigt som det andra var kvartsfinal i Champions League mot Real Madrid.

Inga stjärnor

Men då hade Galatasaray spelare som Wesley Sneijder och Didier Drogba. Nu finns inte samma stjärnglans.

Laget – bara fyra i ligan förra säsongen – var frustrerat efter 0–2-fadäsen i Jämtand förra veckan och slog bort enkla passningar och drog på sig en rad frisparkar.

Östersund, som hade samma startelva som i hemmamatchen, imponerade med sitt lugn och sitt sätt att hålla i bollen när man kunde. Och att den otroligt högljudda publiken buade ut dem rejält både innan och under matchen tycktes inte störa alls.

För hemmafansen blev det inte bättre av att Östersund satte 1–0 efter en timmes spel.

Ett straffmål

Saman Ghoddos revs ner av målvakten Fernando Muslera och från straffpunkten satte kaptenen Brwa Nouri det så viktiga bortamålet.

För ett par sekunder var det bara de fåtal Östersundsfansen som hördes uppe i ena hörnet av den väldiga arenan.

Men snabbt byttes det till ett enormt buande från hemmasupportrarna.

Galatasaray, som är inne i sin försäsong, reducerade i 69:e minuten. Men skapade förutom i slutet av första halvlek inget bra tryck på Östersund under hela matchen.

I den tredje kvalomgången ställs ÖFK – som fick applåder från hemmafansen efter matchen – mot Fola Esch från Luxemburg. De vann mot azeriska Inter Baku med totalt 4–2.