Öis tvekar att överklaga domen

ANNONS
|

–Detta är en märklig dom där vi skall betala polisbevakning av matcher på Ullevi om vi som hemmalag skulle möta Blåvitt men däremot slipper Blåvitt om de möter oss. Det är samma arena och samma publik, säger Öis ordförande Lars Ranäng. Vi skall ju i och med samarbetet med Qviding avveckla vårt bolag och driva verksamheten i föreningsregi. Därför tvekar vi om vi skall gå vidare med det här.

Domen som innebär att föreningar som driver elitfotboll eller annan elitidrott i bolagsform får betala kostnaderna för polisbevakning i samband med matcher gavs i kammarrätten i går. Den kom som en överraskning för storklubbarna.

ANNONS

–Det här är en olycklig tolkning av lagen, tycker Annela Yderberg, VD i AIK Fotboll. Vi hoppas på en prövning i högsta instans men det är Öis som avgör detta.

–Lagen är glasklar och domen kommer att gälla i hela landet, fastslår Mats Johnsson i Djurgården Fotboll. Konsekvenserna kan bli stora.

–Helt orimligt. Vi trodde kammarrätten skulle komma till en annan slutsats, menar Thommy Theorin, generalsekreterare i Svensk Elifotboll.

Polisen kommer nu att följa domen. Erik Nord chef för länsordningspolisen menar att fallet är juridiskt ”tvättat” redan.

–Två domstolar har dragit samma slutsats. Det är inte säkert att det blir prövningstillstånd i högsta instans. Det här gäller elitidrott som bedrivs i bolag även i andra sporter som ishockey.

Domen kommer säkerligen att påverka det beslut som RF ska på Riksstämman i maj. Det finns ett förslag om att privata investerare ska kunna äga upp till 66 procent i Idrotts AB.

Det förslaget har Fotbollförbundet ställt sig positivt till. Och vill samtidigt utreda möjligheten att gå ännu längre, att en privat ägare har kontroll över 90 procent.

Det kan bli en ickefråga med gårdagens dom.

920 kronor per påbörjad timma per polis tar man betalt.

På en stökig högriskmatch behövas 60-talet poliser. Kostnad 220 000 kronor, med 100 poliser talar vi om 368 000.Cirka fyra timmar tar en vanlig fotbollsmatch och innebär 3 680 kronor per polis.

Med fem högriskmatcher på en säsong kan en enda förening få betala mellan 1 och 1,5 miljon i kostnad fört polisbevakning.

ANNONS