Öis cupvann i Ailtons comeback

Cuppremiär – det slutade med tre poäng för Örgryte, i en match där Ailton Almeida gjorde sina första Öis-minuter sedan han lämnade klubben 2006.

|

Tävlingssäsongen 2018 slutade med 4–0-seger mot Landskrona Bois och en meriterade fjärdeplats i superettan. Tävlingssäsongen 2019 fortsatte på samma positiva väg.

Hemma på Valhalla IP, inför 1149 åskådare, inledde Örgryte Svenska cupens gruppspel med att besegra Norrby med 2–0.

Och även om det var nära att gästerna spräckte nollan redan efter ett par sekunder när Richard Yarsuvat höll på att löpa sig fri var det rödblått som inledde bäst.

Med högt presspel och rappt passningsspel kopplade Öis grepp om matchen – även om de öppna målchanserna lös med sin frånvaro.

Ett par nästanlägen och ett tungt skott en bra bit över från Jakob Lindström var vad Örgryte lyckades vaska fram till en början.

Norrby nära ledning

I stället var det Norrby som var på vippen att öppna målskyttet.

Fredrik Andersson kom helt snett i samband med en hörna och efter flipperspel och full kalabalik i Öis straffområde fick bortalaget läget – men i en klunga av spelare kunde hemmalaget sparka undan i panik.

En stund senare var det återigen nära för Norrby i samband med en hörna – men Öis tog undan.

I stället blev det Thomas Askebrands manskap som skulle få jubla.

Alexander Bernhardsson, som var pigg och företagsam i sin roll som wingback på vänsterkanten, drev fram och placerade iskallt in 1–0.

Minuten senare blåste domare Johan Krantz i pipan för halvtidssignal.

Ailton möttes av jubel

Ledning för Öis i paus.

I den andra halvleken fortsatte Örgryte att hålla i taktpinnen och det var inte ologiskt att Victor Sköld, efter förarbete av Freddie Brorsson, kunde pricka in bollen i nät.

2–0 till Sällskapet och vilt jubel på läktarna.

Jublet var dock inte i samma klass som den ljudkuliss Valhalla IP bjöd på i den 68:e minuten när Freddie Brorsson klev av och Ailton Almeida kom in.

Stående ovationer och varma applåder mötte brassen som fick göra knappa 25 minuter i sin Öis-comeback, i en match som under slutdelen tappade en del fart och tempo.

Norrby hade förvisso en reducering i nät – men målet dömdes bort för offside. Ailtons hemvändarfest slutade i tre poäng och en lyckad cuppremiär.

Nästa vecka väntar Jönköpings Södra för Örgryte på Valhalla.

Fakta: Så startade Öis

Fredrik Andersson – Karl-Johan Lindblad, David Engström, Anton Lans – Danny Ervik, Jakob Lindström, Oliver Stanisic, Simon Nilsson, Alexander Bernhardsson – Victor Sköld, Freddie Brosson