Valdes till ny Öis-ordförande trots viss misstro

Sveriges äldsta fotbollsklubb har ett nytt lag: Örgryte IS FF tog på måndagskvällen över platsen i Superettan från Örgryte IS efter att årsmötet beslutat om en alliansombildning.Och den nye ordförande heter, trots viss misstro från medlemmar, Joakim Nordh.

ANNONS
|

Det arbete som pågått i flera år och som syftat till att göra Öis fyra sektioner till fristående föreningar togs på måndagskvällen i hamn under årsmötet.

Sedan tidigare har de tre av föreningarna övergått i egen verksamhet, och nu ska även fotbollen stå på egna ben.

Dock blir processen något successiv, eftersom fördelningarna av huvudföreningens tillgångar inte är klar. Orsaken är att fotbollen ligger på minus 1,6 miljoner, medan friidrotten ligger på plus 3,2 miljoner. Lösningen blir att fotbollen ska betala en form av bidrag till huvudstyrelsen – medan friidrotten ska få tillgång till sina pengar genom gradvisa utbetalningar kommande år.

ANNONS

Avtalet godkändes på måndagskvällen årsmöte och utan några protester överläts serieplatsen i Superettan från Örgryte IS till Örgryte IS FF. Därmed är Öis nu en alliansförening med fyra separata, självständiga föreningar inom friidrott, Bowling, brottning – och fotboll.

Efter huvudföreningens årsmöte hade den nybildade fotbollföreningen sitt eget. Där ledde medlemsavgifterna till en liknande diskussion som på IFK Göteborgs årsmöte – men hos Öis vann styrelsens förslag om att höja avgiften till 450 kronor.

En motion om förbättrade medlemsmöten gick till votering och vann gehör hos årsmötet. Uppenbarligen vill medlemmarna ha bättre kommunikation från ledningen och har nu ett demokratiskt beslut på att så ska ske.

Mötet tog också ställning till en motion om skapa ett styrdokument för föreningen, en kort- samt långsiktig strategi för hus Öis ska skötas och i vilken riktning man ska gå. Motionen remitterades till nästa år.

De två motionerna var författade av supportrarna Oskar Ängermark och Johan Gellerman – som även utmanade valberedningens förslag till ny styrelse och lanserade sig själva som kandidater.

Valberedningens ordförande försvarade sitt förslag till styrelse – som kritiserats för att till för stor del bestå av företagsledare – med orden:

– Vi har inte varit nära att ha det som krävs för att spela elitfotboll på väldigt många år. Vi behöver mycket mer kapital för att nå våra mål. Öis har lagt en budget på 20 miljoner, en medioker Superetta-budget, långt långt ifrån vad som behövs om vi vill ta ett steg upp. Vi har inte i allsvenskan att göra om vi inte omsätter minst 50 miljoner. Därför vill vi satsa på att få en styrelse som kan generera den tillväxt vi behöver.

ANNONS

När saken gick till omröstning sa årsmötet ja till att Joakim Nordh, tidigare ordförande i Qviding, skulle ta över ordförandeklubban i Öis FF. Detta trots att vissa medlemmar ifrågasatte hans lämplighet med tanke på den bidragsskandal som uppdagades i just Qviding förra året.

– Vi fuskade aldrig under min tid, det är allt jag kan säga, menade Nordh – som inte var ordförande under den period som nu utreds av åklagare.

Ängermark och Gellerman, som kritiserat förslaget till styrelse och menat att det saknade bredd, ville ta de styrelseplatser som enligt valberedningens förslag skulle tas av storsponsorn Matz Thorsson och Thomas Munther, supporterrepresentant.

Gellerman, en välkänd profil i Öisklacken, ställdes emot Munther. Omröstningen föregicks av en lång diskussion innan årsmötet till slut valde omval för Munther.

Ängermark, tidigare eventansvarig i Öis, ställdes emot storsponsorn Thorsson, som inför omröstningen påtalade hur mycket han gjort för Öis genom att ha köpt Öisgården, sponsrat föreningen och sett till att spelarförvärv har kunnat genomföras.

– Jag hoppas verkligen att medlemmarna inte vill att jag ska avbryta detta arbete, sa Thorsson.

Och han fick sin vilja igenom, årsmötet röstade på valberedningens förslag och Matz Thorsson blev omvald till styrelsen.

ANNONS