"Fotboll är viktigt, men inte så viktigt"

ANNONS
|

Han trivs med livet nu, Andreas Drugge, 29 år. Och skälen är flera.

Pappa igen med tänkt nedkomst på fredag. Om Neos blivande syskon har för bråttom kan det innebära att Drugge missar matchen mot Elfsborg.

- Klart det går före, fotboll är viktigt, men inte så viktigt.

Fotbollen har annars blivit roligare, mer lustfylld, sen Andreas Drugge flyttade sin påse från Delsjön och Kamratgården till Hisingen och Gothia Park. Han mår helt enkelt bättre.

- Jag åker hit med ett leende varje morgon, även om jag är dödstrött. Jag vet att jag kommer att skratta minst 50 gånger innan träningen börjat. Bröderna Bjurström och Henriksson bjuder på många.

ANNONS

Annat var det i höstas. Drugge förpassades till Blåvitts bänk, emellanåt till läktaren, och han kände sig inte hemma i sättet att spela. Självförtroendet blev allt sämre.

Flytten till Häcken blev ett lyft. Sättet att spela, verkligen spela, fotboll passar Andreas Drugge. Det mesta har faktiskt blivit som han tänkt sig. Han har startat fem av elva matcher, blivit inbytt i tre.

- Man vill ju alltid spela mer, samtidigt har vi ett riktigt bra lag, med många bra spelare och Peter byter friskt. Han och Christian (Lundström) har ju en tanke inför varje match om vilka som passar bäst.

Tränaren Peter Gerhardsson säger att det tar lite tid att "förstå hur vi vill spela".

- Andreas är spelskicklig och passningssäker spelare. Han sliter och är delaktig.

Ett mål och två målpass är ett mer poäng än under hela fjolåret. Delaktighet i produktionen är mumma för självförtroendet och i Drugges position, strax bakom Waris Majeed ska en spelare helst göra mål eller spela fram.

- Jag tror det kommer, jag är en höstspelare. Vet inte varför, men jag gillar mer att spela när det duggar lite, jag får mer syre.

Häcken är trea i tabellen. Seger i kväll och allsvenskan känns plötsligt oviss och spännande lagom till EM-upphållet.

ANNONS

Varför har ni lyckats hänga med i toppen?

- Vi har spelat bra anfallsfotboll med många avslut, Waris och René (Makondele) har satt alla skott de skjutit. Sen har vi bra balans i laget, vet vilka som ska anfalla och vilka som säkrar.

En annan förklaring är kanske det som Andreas Drugge pratar om. Skrattet är alltid nära.

- Då mår man nog också bäst.

ANNONS