Forsberg: "Vi får mäta våra krafter"

Emil Forsberg tar omvägen hem till Leipzig via ett stopp på Madeira, ön som kallas för Atlantens pärla. Själv håller han på att bli landslagets. Nu får han och övriga mäta sig med Cristiano Ronaldo – världsstjärnan som kommer på ett kort hembesök.

ANNONS
|

Den som vill gå i Ronaldos unga fotspår gör det bäst genom en promenad i Funchal, huvudorten på ön där han växte upp.

Emil Forsbergs rötter finns i Norrland. Koka ned vad lördagskvällens tvåmålsskytt i VM-kvalet mot Vitryssland (4–0) säger och man hamnar någonstans här:

Jo, nog är han bra, Ronaldo, men det finns de som är bättre och det är Portugal som väntar och inte en spelare. Varken han eller någon annan i Janne Anderssons allt mer hyllade manskap har flugit fem och en halv timme söderut för att vara statister när Ronaldo (137 landskamper) kommer för att spela sin första landskamp på ön.

ANNONS

"En stor erfarenhet"

Det är med andra ord inte så förbannat märkvärdigt att möta varumärket CR7 och det regerande EM-mästarlaget på bortaplan. Däremot nyttigt för såväl Emil Forsbergs personliga som landslagets kollektiva utveckling.

- Det blir en stor erfarenhet för oss alla att möta Europas bästa lag, förhoppningsvis göra en jättebra match och visa att även vi tillhör toppen. Vi får mäta våra krafter och se var vi står någonstans. Vi har gjort ett bra kval och får möta en ny, stark motståndare. Många kommer att få chansen. Det ska bli en kul match, som vi kan dra stor lärdom av, säger han.

Forsberg slog sig in i landslaget under Erik Hamrén och har blomstrat under Janne Andersson.

- Vi har tagit till oss hans idéer väldigt bra, kommit samman som grupp, drar åt samma håll. Jag tycker vi utvecklas för varje samling som går och tar ett steg framåt.

ANNONS

- Det ser ljust ut, säger Forsberg.

TT: Det verkar väldigt avspänt i truppen?

- Jo, men det är det absolut. Avspänt men samtidigt väldigt fokuserat. Vi tar åt oss av varje information som ges. Det är en stor del av framgången hittills.

Ett nytt lag

För Forsbergs del lär det bli ett inhopp mot Portugal. Janne Andersson väljer att spela ett så gott som helt nytt lag från start jämfört med lördagens VM-kval.

Det här:

Karl-Johan Johnsson – Emil Krafth, Andreas Granqvist, Filip Helander, Niklas Hult – Sam Larsson, Jakob Johansson, Sebastian Larsson, Viktor Claesson – Isaac Kiese Thelin, Christoffer Nyman.

Ett byte är planerat, Pontus Jansson ersätter Granqvist i halvtid. Andersson får göra fem byten till eftersom det är en träningslandskamp.

Tog till sig skottekniken

Ska sanningen fram – och det ska den ju trots nutidens fäbless för alternativa fakta och desinformation – har Forsberg en relation till Cristiano Ronaldo.

ANNONS

Även om man får dra den ur honom.

- Nja, jag har ju lärt mig skottekniken, som han sköt när man var yngre. Det är väl det jag tagit från honom.

TT: Som din Ronaldoliknande häxpipa till frispark mot Frankrike i höstas?

- Exakt.

Men i Emil Forsbergs ögon är Ronaldo inte nummer ett i världen.

- Om jag ska vara ärlig tycker jag Lionel Messi är bäst. Det finns några där uppe som är med och kämpar men jag har bara Messi som nummer ett.

Funchal, TT:s utsände

ANNONS