Emma Dahlström är klar för OS-tävlingarna i slopestyle. Arkivbild.
Emma Dahlström är klar för OS-tävlingarna i slopestyle. Arkivbild.

Formbeskedet gav Dahlström OS-biljett

Fjärdeplatsen i Mammoth Mountain övertygade Sveriges olympiska kommitté. Freeskiingstjärnan Emma Dahlström har fått en OS-biljett.

ANNONS
|

I våras slet Dahlström av korsbandet, bara någon månad efter VM-silvret i slopestyle som gjorde henne till ett av de stora svenska medaljhoppen i OS.

Hon har därefter gått en kamp mot klockan för att hinna tillbaka i form till Pyeongchang-spelen, som startar om 2,5 vecka.

Fyra i helgen

Efter en 14:e-plats och en 20:e-plats i världscupen lyckades hon i söndags bli fyra i tävlingarna i Mammoth Mountain, Kalifornien – den sista världscuptävlingen före OS.

- Det har varit en press som hängt över mig länge nu, mest från mig själv att jag velat komma tillbaka och göra det till OS, säger Dahlström till Värmlands Folkblad.

ANNONS

- Det har varit väldigt tajt med tid, men jag fick äntligen till det på den här tävlingen och jag känner att jag hittat tillbaka till min åkning. Jäkligt gôtt att få det kvittot.

Sportchefen Stefan Karlsson säger att Dahlström ska använda veckans X Games-tävlingar och även träningarna fram till OS för att testa sig själv ännu mer.

Ingen toppnivå

- Hon har fortfarande lite kvar innan hon är på sin toppnivå. I elitidrott handlar det om att pressa gränserna. Och det mentala återspeglar det fysiska – man måste vara trygg i sig själv för att kunna prestera på topp. Emma har precis börjat komma in i det, säger han.

- Många åkare som har haft en korsbandsskada behöver en hel tävlingssäsong för att komma tillbaka. Det är enormt imponerande av Emma att vara tillbaka redan nu.

ANNONS

TT: Har hon medaljchans i OS?

- Jag förväntar mig att hon går till final. Och i final förväntar jag mig att hon uppnår sina egna prestationsmål, det går inte att sia om det blir medalj eller en åttondeplats, säger Karlsson.

TT

Fakta: Emma Dahlström

Född: den 19 juli 1992.

Sport: freeskiing; slopestyle och big air.

Meriter: guld i X Games 2015 (slopestyle), VM-silver 2017 (slopestyle), vinnare av slopestylecupen 2015, 5:a på OS 2014 (slopestyle), vinnare av big air-cupen 2017, brons i X Games 2016 (big air).

ANNONS