Fler tror på Öis än på Gais

ANNONS
|

När klubbrepresentanterna, journalisterna och lite annat folk fick rösta på Superettans upptaktsträff kom flera intressanta fakta fram:

  1. Dalkurd har mer eller mindre redan vunnit serien. I alla fall enligt 65 procent av mötesdeltagarna.
  2. Nio procent tror att Johan Elmander lyfter upp Öis till allsvenskan och totalt 47 procent tror på en placering bland de fem bästa för Rödblått.
  3. Ingen tror att Gais kan vinna serien. Grönsvart hamnar därmed i samma sällskap som Varberg, Värnamo, Degerfors, Syrianska och Norrby.

– Vi siktar i första hand på en topp fem-placering. Vi hade häng på kvalplats rätt länge i fjol, men föll ihop lite mot slutet. Vi har kvar stommen från ifjol och redan i januari hade vi 19 spelare på plats – det har nog aldrig hänt i Gais. Så vi ligger betydligt längre fram än vid motsvarande tid förra året. Och det där med Dalkurd är intressant, att de är sådana skyhöga favoriter. I cupen spelade vi ut dem för ett tag sedan, säger Benjamin Westman.

ANNONS

Gais-tränaren tycker att han äntligen har den nödvändiga arbetsron.

– Det är klart att supportrar och andra pratar om allsvenskan. Vi får se vad den här säsongen kan leda till. Men det är rätt lugnt runt laget, till och med årsmötet var lugnt – det säger en hel del om hur föreningen mår nu. Rätt bra, säger han.

Hur ska ni bli bättre än ifjol, då?

– Vi hade ett bra kontringsspel då. Nu ska vi bli bättre på att föra matcherna själva. Sedan får vi inte spela oavgjort så ofta. Det kostar på. Jag tycker också att vi har hittat en bättre balans i laget i år, svarar Benjamin Westman.

Öis trupp tunn men spetsig

Men ekonomiskt har både Gais och Öis det tufft.

Öis-tränaren Marcus Lantz har en av Superettans tunnaste trupper som kommer vara extremt känslig för skador.

– Vi har spetsat till truppen – men är tunna, ja. Vi vill ta kliv hela tiden och flytta fram våra positioner.Vi har kvar en bra stomme – och vi satsar på att ta fler poäng än förra året. Vad det kommer att betyda för tabellplacering kan jag inte uttala mig om, säger han.

Vad betyder egentligen Johan Elmanders närvaro?

ANNONS

– Enormt mycket. Han är en fruktansvärt drivande spelare som ställer höga krav på träningarna. Han ligger på spelarna hela tiden om de slår bort en passning – vilket betyder att jag slipper höja rösten så ofta. Och spelmässigt håller han allsvensk klass, ingen tvekan om det.

ANNONS