Kommer OS att kunna genomföras enligt plan?
Kommer OS att kunna genomföras enligt plan? Bild: Jae C. Hong/AP/TT

Beskedet: Goda chanser till ett OS 2020

Kvalen läggs om eller ställs in. Men sommarens OS i Tokyo ska fortfarande bli av, är tanken.
– Jag tror att det finns goda chanser för att det ska kunna bli ett OS, säger Peter Reinebo, Sveriges olympiska kommittés verksamhetschef.

ANNONS
|

Internationella olympiska kommittén (IOK) erkänner att det inte finns någon idealisk lösning för OS i Tokyo, efter att coronaviruset svept över världen.

"Det här är en exceptionell situation som kräver exceptionella lösningar", säger en talesperson för IOK, enligt AFP.

Men huvudlinjen är fortfarande att man ska göra allt man kan för att spelen ska invigas den 24 juli – precis som IOK skrev i den kommuniké som presenterades i tisdags.

Står bakom IOK

Det är en plan som de nationella olympiska kommittéerna i Europa unisont ställde sig bakom under onsdagens videomöte med IOK, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

– Det var ett helt enat stöd, alla länder ställde sig bakom och tyckte att det är en bra linje. Det är fullt fokus på att OS ska kunna genomföras, men också fullt fokus på att säkra hälsofrågorna. De sakerna jobbar vi med parallellt, säger Reinebo till TT.

ANNONS

Kritik mot beslutet

En hel del kritik har riktats mot IOK för att man inte väljer att skjuta fram spelen. I länder som Spanien, där det i princip råder utegångsförbud på grund av coronaviruset, kan idrottare med OS-förhoppningar inte ens träna.

Det är något som har funnits med i beräkningen när man nu lagt om schemat för de kvarvarande OS-kvaltävlingarna, säger Reinebo. Vissa tänkta förändringar är redan bestämda, andra inte, men grundtanken är att idrottarna ska få så rättvisa möjligheter att kvala in som möjligt.

Om kval ändå måste ställas in – de måste hållas senast den 30 juni – kan man i stället utgå från resultat och rankningar bakåt i tiden, säger Peter Reinebo.

– Senast första veckan i april kommer alla idrotters kvalsystem och tidsplaner att vara reviderade. Strävan är att vi ska kunna titta på resultat som görs framåt i tiden, och självklart att tävlingarna kan genomföras på ett sätt så att alla kan vara med, så att inte vissa länder blir exkluderade. Men det kan bli så att man får titta på resultat bakåt i tiden i några grenar.

Möte med idrottarna

IOK:s ordförande Thomas Bach hade på onsdagen också ett möte med 220 representanter för idrottarna. Han upplevde att deltagarna hade stor förståelse för IOK:s linje.

ANNONS

– Alla förstod att vi fortfarande har mer än fyra månader på oss, och att vi kommer att handla på ett ansvarsfullt sätt med idrottarnas bästa i åtanke, säger Bach enligt Reuters.

Peter Reinebo säger att man måste ha fullt fokus på att spelen ska bli av om det ens ska vara en möjlighet.

– Men parallellt med det ska vi följa hälsofrågorna extremt noga, säger Reinebo.

– Det finns ingen deadline för om vi kör eller inte. Och det innebär att om det finns hälsorisker för OS-kvalen eller för själva OS, då kommer man att ta erforderliga beslut för det.

Om det finns hälsorisker med OS så blir det inget OS?

– Då tar man ett annat beslut.

Tror du att det blir ett OS i år?

– Jag tror att det finns goda chanser för att det ska kunna bli ett OS. Och för oss gäller det att fokusera på det. Och om det blir på något annat sätt så får vi anpassa oss efter det.

För att tas ut i OS måste man både uppfylla Sveriges olympiska kommittés kriterier – hög kapacitet eller stor potential – och få en kvotplats. Kvotplatser kan delas ut till ett land genom resultat i kvaltävlingar eller utifrån placering på världsrankning. Ibland är den dock inte personlig, och SOK kan välja att skicka en annan aktiv än den som ordnade platsen. Vissa idrotter har dessutom internationella kvalgränser som måste klaras.

En hel rad OS-kvaltävlingar har under våren stoppats på grund av coronavirusets spridning. SOK har listat kvalläget i OS-idrotterna med störst svenskintresse:

Bordtennis:

Kvotplats: Sveriges herrlag och två singelplatser för herrar.

Vidare kval: Europeiskt kval i Moskva 8–12 april inställt. Världskval planerat att spelas i Doha 28–31 maj. Mattias Falck och ett herrlag uttaget av SOK. Herrkvot fylld, fortsatt kval gäller damer.

Brottning:

Kvotplats: Henna Johansson (62 kg), Alex Bjurberg Kessidis (77).

Vidare kval: Europakval 19–22 mars i Ungern och världskval 30 april–3 maj i Bulgarien är båda uppskjutna, Europakvalet preliminärt till maj och världskvalet till juni. Johansson och Kessidis är båda OS-uttagna.

Bågskytte:

Kvotplats: Christine Bjerendal.

Vidare kval: Europeiskt kval 20–26 maj, världskval 22–28 juni.

Cykel, landsväg:

Kvotplats: Sverige har en till damernas linjelopp och en till herrarnas linjelopp.

Vidare kval: Inga kval återstår.

Fotboll:

Kvotplats: Damlandslaget.

Vidare kval: Tre fyrlagsgrupper skulle ha lottats vid ett stort event i Tokyo den 20 april, men lottas nu digitalt i Zürich den 23 april. Tio lag är i dagsläget inkvalade: Sverige, Japan, Brasilien, Nya Zeeland, Storbritannien, Nederländerna, Kanada, USA, Zambia och Australien. Kvalmatcherna om de två återstående platserna – Sydkorea–Kina och Kamerun–Chile ställs mot varandra i dubbelmöten – har blivit uppskjutna och avgörs efter lottningen.

Friidrott:

Kvotplats: Andreas Kramer (800 m), Kalle Berglund (1 500 m), Yolanda Ngrambe (1 500 m), David Nilsson (maraton), Perseus Karlström (20 km gång), Thobias Montler (längd), Erika Kinsey (höjd), Armand Duplantis (stav), Angelica Bengtsson (stav), Michaela Meijer (stav), Fanny Roos (kula), Daniel Ståhl (diskus), Simon Pettersson (diskus), Kim Amb (spjut), Mustafa Mohamed (maraton), Ebba Tulu Chala (maraton), Hanna Lindholm (maraton).

Vidare kval: Uppsatta kvalgränser gäller, därefter rankningen den 29 juni 2020. Säsongens tre första Diamond League-tävlingar inställda och inomhus-VM flyttat till 2021. Duplantis, Ståhl, Bengtsson och Amb är OS-uttagna.

Gymnastik:

Kvotplats: Jonna Adlerteg (artistisk) och David Rumbutis (artistisk).

Vidare kval: Världscupen och EM är inställda, inget besked om fortsatta kval.

Kanot:

Kvotplats: Linnea Stensils (K-1 500 m).

Vidare kval: Europakval och världscuper i maj inställda eller uppskjutna. Inga nya datum finns och inga tävlingar planerade förrän tidigast den 1 juni. Linnea Stensils är OS-uttagen.

Kanotslalom:

Kvotplats: En herrplats via Isak Öhrström.

Vidare kval: Europakvalet 15–17 maj 2020 är inställt.

Ridsport:

Kvotplats: Lag i hoppning, dressyr och fälttävlan. Därmed också klart med tre individuella starter i varje gren.

Vidare kval: Alla möjliga svenska ekipage redan kvalificerade.

Segling:

Kvotplats: Jesper Stålheim (laser), Max Salminen (finnjolle), Anton Dahlberg/Fredrik Bergström (470), Josefin Olsson (radial), mixedlag (Nacra).

Vidare kval: Europeiskt kval i Genua 13–19 april 2020 inställt. Kvalperioden förlängd till den 30 juni. Stålheim, Salminen, Olsson och 470-besättningen är alla OS-uttagna.

Skytte:

Kvotplats: Stefan Nilsson (skeet).

Vidare kval: EM i hagelgevär 6–20 maj samt europeiskt kval 17–28 maj. Olympisk kvalrankning 31 maj 2020. Nilsson är uttagen till OS.

Simning:

Kvotplats: Robin Hanson (200 fritt), Erik Persson (200 bröst), Sarah Sjöström (50 fritt, 100 fritt, 200 fritt, 100 fjäril), Michelle Coleman (50 och 100 fritt), Louise Hansson (100 fjäril), lagkapp damer 4x100 fritt samt 4x100 medley.

Vidare kval: Kvalgränser kan nås till och med 29 juni 2020. Flera tävlingar inställda, bland annat Swim Open i Stockholm i början av april. Uttagna simmare hittills är Sarah Sjöström, Erik Persson och Louise Hansson.

Badminton:

Kvotplats: -

Vidare kval: Kvalrankning pågår till den 26 april 2020.

Boxning:

Kvotplats: -

Vidare kval: Europakvalet 13–23 mars inleddes i London, men avbröts den 17 mars och ska preliminärt fortsätta i maj. Världskvalet som skulle avgjorts 13–24 maj i Paris är framflyttat till datum i juni.

Cykel, MTB:

Kvotplats: -

Vidare kval: Nationsrankning den 28 maj 2020.

Golf:

Kvotplats: -

Vidare kval: Rankning den 22 juni 2020 för män och den 29 juni för kvinnor.

Handboll:

Kvotplats: -

Vidare kval: OS-kval för damer 19–22 mars där Sverige skulle spelat mot Spanien, Senegal och Argentina (de två bästa till OS), är uppskjutet. Detsamma gäller herrarnas OS-kval, där Sverige skulle ha spelat 16–19 april mot Tyskland, Slovenien och Algeriet (de två bästa till OS). Båda kvalen flyttade till juni.

Judo:

Kvotplats: -

Vidare kval: Ursprungligen gällde rankningen den 25 maj 2020. Kvalperioden har nu förlängts till den 30 juni och innefattar EM som flyttats till 21–23 juni. Tommy Macias och Anna Bernholm redan uttagna av SOK.

Karate:

Kvotplats: -

Vidare kval: Hade förlängt kvalperioden från den 6 april till att inkludera en tävling i Madrid 17–19 april, men även den tävlingen är nu inställd.

Klättring:

Kvotplats: -

Vidare kval: Kval via EM i Moskva skulle ha avgjorts 20–27 mars, flyttat till 15–22 juni.

Rodd:

Kvotplats: -

Vidare kval: Både europeiskt kval 27–29 april och världskval 17–19 maj är inställt. Hur återstående kval ska gå till beslutas den 5 april.

Simhopp:

Kvotplats: -

Vidare kval: Världscupen i Tokyo 21–26 april 2020. Inget beslut om tävlingen ska ställas in i dagsläget.

Skateboard:

Kvotplats: -

Vidare kval: VM i park 25–31 maj 2020, samt kvalrankning den 1 juni 2020. Rankningstävlingarna i Las Vegas (mars), Yancheng (april), Nanjing (april) och Peking (april/maj) är inställda eller uppskjutna.

Tennis:

Kvotplats: -

Vidare kval: Världsrankningen den 8 juni 2020 gäller.

Triathlon:

Kvotplats: -

Vidare kval: Rankningen den 11 maj 2020 gäller.

Tyngdlyftning:

Kvotplats: -

Vidare kval: Kvalrankning den 30 april 2020 gäller. EM är inställt och det är oklart hur inställda tävlingar påverkar rankningen.

Källa: SOK.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS