Finalen blir Kims avslutning

ANNONS
|

Efter det misslyckade EM-slutspelet i Serbien tidigare i år är Frankrike på jakt efter upprättelse. OS-finalen mot Sverige blir ett sista steg att återerövra titeln världens bästa handbollsnation.

Frankrike är storfavorit att försvara sitt OS-guld från Peking 2008. Så stor att till och med den franske förbundskaptenen Claude Onesta är rädd för underskattning.

Kim Andersson som gör sin sista – och kanske viktigaste – landskamp i karriären hoppas på något likande.

- Hade jag varit fransman och förberett mig för den här OS-finalen så hade jag också känt ett mentalt övertag, gärna för mig. Jag hoppas att de är självsäkra och tror att allt redan är klart. Men det är inte alltid klass slår vilja. Och vilja, det har vi.

ANNONS

Den 29-årige landslagstjärnan har aldrig tidigare varit med och vunnit mot Frankrike i en mästerskapsmatch, rankar spelare som Daniel Narcisse, Nikola Karabatic och Samuel Honrubia som världens främsta.

- I semifinalen mot Kroatien visade Frankrike en enorm glöd som tidigare saknats. Spelar Frankrike så blir det svårt att stoppa dem. Men chansen finns och jag hoppas att vi kan hitta ett segerrecept som vi kan plocka fram.

Att Frankrike är effektivt och avgör matcher tidigt visade sig inte minst mot Island i OS-finalen för fyra år sedan. Våra nordiska grannar var inte i närheten av att hota Frankrike. Ett likande mönster upprepades mot Kroatien i fredagens semifinal.

- Det går inte att låta fransmännen få ett psykologiskt övertag. Vi är i OS-final för att vi har gjort något bra. Vi har 60 minuter kvar och då kommer alla svenska spelare stå upp för varandra.

Hur ska Sverige göra för att stoppa Frankrike? Kim Andersson nämner två detaljer som måste fungera för att ett OS-guld ska bli möjligt: Försvarsspelet plus att det stämmer för målvaktsduon Mattias Andersson och Johan Sjöstrand.

Anfallsmässigt då?

- Stundtals så spelar vi ganska tråkigt och långsamt, vilket vi ska fortsätta med och hoppas att någon av de franska spelarna till sist somnar. Helt ärligt, det är faktiskt så vi ska göra. Det fungerade mot både Danmark och Ungern, så varför ändra på ett vinnande koncept?

ANNONS

Ligavinnare och Champions League-mästare med tyska Kiel och nu OS-final. Kim Andersson har haft en fantastisk säsong.

- Jag ska försöka göra ett sista jobb i landslaget, vinna en OS-final. Efter det ska jag njuta av allt det här.

ANNONS