Fifa-chefen Gianni Infantino får kritik av Human Rights Watch för sin organisations bristande arbete vad gäller mänskliga rättigheter, speciellt inför årets VM i Ryssland. Kritiken riktas också mot Rysslands president Vladimir Putin.
Fifa-chefen Gianni Infantino får kritik av Human Rights Watch för sin organisations bristande arbete vad gäller mänskliga rättigheter, speciellt inför årets VM i Ryssland. Kritiken riktas också mot Rysslands president Vladimir Putin.

"Fifas engagemang är bara halvhjärtat"

Fifa måste göra mer för att ta mänskliga rättigheter på allvar inför fotbolls-VM i Ryssland. Det menar chefen för Human Rights Watch, Kenneth Roth:

ANNONS
|

Kritiken mot Internationella fotbollförbundet Fifas beslut att tilldela först Ryssland och sedan Qatar VM 2018 och 2022 har varit stundtals massiv.

Många organisationer, politiska ledare och idrottsstjärnor har oroats över allt från värmen i Qatar till förtrycket av homosexuella i Ryssland. Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) tillhör de mest kritiska:

- Fifa har i teorin förbundit sig att värna mänskliga rättigheter, det är bra. Men vi har ännu inte sett dem leva upp till det åtagandet. Det vi ser nu är halvhjärtat, säger HRW-chefen Kenneth Roth.

ANNONS

"Kan inte blunda"

Inför VM i Ryssland har Fifa gjort en utredning av hur förhållandena ser ut för dem som arbetar med att bygga och renovera arenorna, men valt att inte publicera rapporten.

- En tyst utredning som ingen får ta del av gör ingen nytta, säger Roth.

Enligt internationella fackliga organisationen Bygg- och Träarbetarinternationalen har hittills 21 arbetare mist livet under arbetet på arenorna inför fotbolls-VM.

- Fifa är en verksamhet som inte kan blunda för mänskliga rättigheter, säger Kenneth Roth, som menar att sport och politik definitivt hör samman.

"Upp till ledarna"

- Fifa måste bry sig om arbetarna som bygger arenorna och de måste bry sig om friheten för journalisterna som är där för att rapportera om matcherna.

ANNONS

Han säger samtidigt att den vanliga supportern bör vara medveten om förhållandena i Ryssland, men att ansvaret att belysa frågan om mänskliga rättigheter faller på andra:

- Det är företag och politiker som har den makten. Som jag förstår det har Sveriges statsminister sagt att han inte tänker närvara vid invigningen. Men han har inte sagt varför än. Jag tycker inte att några ledare bör skåla med Putin under invigningen samtidigt som han hindrar internationell utredning av giftattacken och blandar sig i Syrien-kriget.

"Folk dör"

Även om fokus för Fifa och för fotbollsvärlden i stort just nu är riktat mot Ryssland finns det kommande mästerskap som också väcker frågor och oro.

- Jag var i Qatar för några månader sedan och förhållandena mitt i sommaren där är vidriga, ingen vill jobba utomhus i en sådan situation. Folk dör, säger Kenneth Roth.

ANNONS

Han säger att det har tagits steg för att förbättra villkoren för arbetarna vid VM-arenorna i landet, men att oron kvarstår.

- Vad har de här människorna för rättigheter egentligen? Är de fria att komma och gå som de vill? Får de betalt?

TT

Fakta: Fotbolls-VM

Årets världsmästerskap i Ryssland är det 21:e i ordningen på herrsidan. Turneringen spelas mellan den 14 juni och den 15 juli. Totalt deltar 32 länder och matcherna spelas på tolv olika arenor i elva städer.

Sveriges gruppspelsmatcher:

18 juni: Sverige–Sydkorea, Nizjnij Novgorod.

23 juni: Tyskland–Sverige, Sotji.

27 juni: Mexiko–Sverige, Jekaterinburg.

Går landslaget vidare från gruppen väntar åttondelsfinal i antingen S:t Petersburg (gruppetta) den 3 juli eller i Samara (grupptvåa) den 2 juli.

ANNONS