Felfritt farväl av RGB:s stjärna

Rolf Göran Bengtssons stjärnhäst Casall Ask gjorde i går sin sista tävling för svensk publik. Och när ekipaget tog ledningen i omhoppningen höll taket på att lyfta.– Ingenting toppar att tävla här, säger Rolf-Göran Bengtsson.

ANNONS
|

Han var en av fem svenskar som red felfritt i grundomgången – och när det skulle avgöras på tid tog han ledningen efter en hisnande snäv ritt. Scandinavium exploderade, såklart.

– Det är hedrande att få den supporten här. Det är ju extremt i mitt fall, verkligen hemmapublik, säger Bengtsson.

Han fick sig dock se passerad – med en knapp halvsekunds marginal – av de två tyskarna Marcus Ehning och Cristian Ahlmann. Men tredjeplatsen i Gothenburg Trophy – en sidotävling till världscupfinalen – gjorde att han och Casall fick hyllas en sista gång av den svenska publiken.

Med Casall har han haft enorma framgångar, även om fullträffen i ett mästerskap fattats.

ANNONS

– Tyvärr har han blivit blåst på två medaljer, fyra i Herning och fyra i Cannes. Men han har i alla fall fått en bronsmedalj i lag-EM, säger Bengtsson.

När han ska förklara vad som är speciellt med Casall så talar han om den första tiden, då ingen riktigt trodde på den bångstyrige hästen. Därför är också det bästa minnet plockat från Tyskland.

– Det är nog den gången han vann i Hamburg. Det är hans hemmaarena och där fanns alla uppfödare som en gång sagt att han inte är värd någonting, säger Bengtsson och ler nöjt.

Själv fyller han 54 i år och GP ställde den oartiga frågan hur länge Bengtsson tänker fortsätta tävla på absolut högsta nivå.

– Så länge som någon fin häst kan hoppa över hinder med mig på ryggen så får jag väl försöka hänga med. Men det finns inget definitivt sista datum på paketet.

Med Casall borta ur leken matchar Bengtsson nu två andra hästar för att få bli en av de svenskar som får åka till OS i Rio.

– Det gäller att hålla en hög nivå för att ta en plats i laget, men ändå inte bränna krutet för tidigt, säger Bengtsson.

ANNONS

Och kanske kan hitta ännu en superhäst, efter framgångarna med först Ninja, och sedan Casall.

– Vi hoppas ju på det, att det ska ploppa upp en sådan här häst till. Men man vet vad som krävs för en så bra häst. Alla de kvalitéerna som de två har haft, det finns inte så mycket såna hästar.

I skuggan av "RGB" knep svenska ryttare även platserna fyra till sex genom i tur och ordning Charlotte Mordasini, Helena Persson och Jonna Ekberg.

Henrik von Eckermann rev i omhoppningen, men har sin stora stund i kväll då världcupsfinalen ska avgöras.

ANNONS