Emilia Fahlin gör i Bergen sitt tionde VM. Arkivbild.
Emilia Fahlin gör i Bergen sitt tionde VM. Arkivbild.

Fahlin kliver ur Johansson skugga

ANNONS
|

Örebrocyklisten Fahlin, som bor i katalanska Girona, har samlat på sig en hel del mästerskapsrutin genom åren. Som hjälpryttare har hon haft stor del i Emma Johanssons framgångar, men utan att få vara med och sola sig i medaljglansen.

- Det är klart att det har hämmat en lite när det gäller att få chanser själv, men vi är så vana inom cykelsporten. Och det har varit jättekul att hjälpa till, speciellt när man vet att den man har åkt för uppskattar det och säger några fina ord. Då känner man sig väldigt delaktig, säger Emilia Fahlin.

ANNONS

"Hittat gamla formen"

Johansson satte punkt med ett silver i OS i Rio förra året och har nu avslutat karriären, vilket gör att Fahlin sitter i en lite ovan sits som lagets kapten i lördagens linjelopp i VM i Bergen. I fjol visade hon sin klass vid segern i världstourtävlingen i Vårgårda, men årets säsong har inte varit helt problemfri.

- Första halvan var skit, det var ingen bra början på året med mycket sjukdomar och sånt. Men när jag väl fick ordning på allt så vände det ganska snabbt och jag tycker att jag har hittat den gamla formen från förra året.

"Har stark avslutning"

Emilia Fahlin, som valde att inte ställa upp i tempoloppet för att enbart fokusera på linjeloppet, tror och hoppas att den ganska tuffa banan på de norska vägarna ska passa henne bra.

- Jag har en rätt så stark avslutning och den kommer ju bättre till pass när det har varit lite tuffare tidigare, säger hon.

ANNONS

- Det känns som att det finns hopp om att vara med där framme en bra dag. Drömmen har alltid funnits att stå på podiet i VM, men det är verkligen "hundra hundra" som måste klaffa för att det ska gå vägen. Hanna Nilsson har också kört himla starkt, jag litar på att hon kommer i bra form och att vi kan hjälpa varandra. Men ett mer realistiskt mål är kanske att få in någon tjej topp 10, säger Emilia Fahlin.

Hon och Hanna Nilsson får enligt förbundskapten Lucas Persson lite av en delad kaptensroll, även om det är Fahlin som är den formella kaptenen. Även Sara Penton, Julia Karlsson och Alexandra Nessmar är med i det svenska linjeloppslaget.

TT

Fakta: Emilia Fahlin

Född: 24 oktober 1988 i Örebro.

Bor: Girona, Spanien.

Proffsstall: Wiggle High 5.

Blev proffs: 2007.

Mästerskap: VM-debuterade 2008 och har därefter varit med i alla stora mästerskap, inklusive OS 2012 och 2016.

Främsta merit: Segern i världstourtävlingen i Vårgårda 2016.

ANNONS