Emma Ekenman-Fernis. Arkivbild.

Försvarskollaps av Sävehof

Sävehof är inne i en försvarssvacka. Efter chockförlusten mot Västerås Irsta i ligan kom nästa nederlag: förlust mot Larvik i Champions League – och 38 insläppta mål.

|

I det första mötet med det norska topplaget Larvik stod Sävehof för en strålande prestation när man vände underläge med fyra bollar i paus till seger med tre.

Returen började på liknande sätt. Norskorna satte ett ruskigt tempo och gjorde mål på allt. Sävehof hamnade snabbt i underläge – som drog iväg till sju bollar i paus.

- Vi får inte riktigt till att stoppa deras sju mot sex. Sen tycker jag vi ska trycka mer, de känns ganska långsamma hem, sade Ida Odén innan andra halvlek.

Sagt och gjort.

Johanna Bundsen började rädda och anfallet satte fart. Sävehof gjorde 4–0 i inledningen av den andra halvleken.

Men Larvik tog time out, hittade tillbaka till sitt spel och snart var det sju mål upp igen. Sävehofs försvarsspel fungerade inte alls och Larviks mål trillade in väl enkelt vid flera tillfällen. Svenskorna föll till slut med 32–38.

- Vi kom absolut inte upp i nivå bakåt, säger Emma Ekenman-Fernis i TV3 Sport.

Tränaren Henrik Signell håller med:

- 38 mål insläppta är inget vi är nöjda med. Vi gör ingen bra försvarsmatch i dag.

Nu krävs seger mot Esbjerg i sista omgången för att Sävehof ska gå vidare. Partillelaget förlorade det första mötet mot det danska mästarlaget med fem bollar, men Esbjergs form har därefter pekat nedåt: laget har förlorat sina tre senaste Champions League-matcher.

- Det är klart det är en svår match, men de är väl också lite stukade i självförtroendet. Vi har egentligen allt att vinna, säger Henrik Signell.

Hoppet lever således för Sävehof, som aldrig tidigare lyckats gå vidare till mellanrundan.

Fakta: Champions League

16 lag deltar. De tre bästa från varje fyralagsgrupp går vidare. Om flera lag slutar på lika många poäng avgör i första hand resultaten i inbördes möten (poäng, målskillnad, gjorda mål). De fyra bästa i varje sexlagsgrupp går till kvartsfinal.

Lagen som går vidare slås ihop till två sexlagsgrupper, där inbördes resultat från den första gruppen tas med.

Mellanrundan spelas 27/1-12/3 2017. Lagen tar med sig poäng som tagits mot övriga lag som går vidare från samma grupp.

Sävehofs resultat hittills: Larvik (b) 25—22, Esbjerg (h) 20—25, Krim Ljubljana (b) 29—32, Krim Ljubljana (h) 26—24. Larvik (h) 32–38.

Kvar att spela: Esbjerg (b) 20/11.

Sävehof har aldrig nått till de avslutande utslagsmatcherna i Champions League.

Bukarest vann turneringen förra säsongen. Sävehof-fostrade Isabelle Gulldén gjorde 15 mål för det rumänska laget i finalen.