Mikael Backlund, här i samtal med Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg, drömmer om VM-guld.
Mikael Backlund, här i samtal med Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg, drömmer om VM-guld.

"Förloraren" Backlund drömmer om VM-guld

Drömmen har inte falnat trots alla år som passerat. Mikael Backlund strävar fortfarande efter att vinna något stort och allra närmast handlar längtan om VM-guld.

ANNONS
|

När Mikael Backlund tar sina första skär i Royal Arena i Köpenhamn inleder han sitt femte försök att uppfylla drömmen som funnits sedan uppväxten i Västerås.

Han vill vinna VM-guld med Tre Kronor. Den numera 29-årige NHL-spelaren var bland annat med i Sveriges finalkollaps mot Finland 2011 – förlust med hela 1–6 – och vid två tillfällen, 2014 och 2010, har han lämnat turneringarna med bronsmedaljer.

Missade guldåren

Men det som svider mest är att han missade åren när Tre Kronor gick hela vägen; 2013 i Globen och allra senast i fjol i Köln.

ANNONS

- Jag unnar laget och ledningen när de vinner, jag tycker att det är jätteroligt men det är klart det svider att man inte har varit med då, säger han.

- Jag har varit nära några gånger, det har blivit ett silver och två brons. Det är alltid kul att få vara med, och det är klart det driver en att få vinna ett VM-guld. Det är något som man alltid har drömt om.

TT: Vad skulle det betyda för dig?

- Oerhört mycket. Som proffs har jag inte vunnit något än och det hade varit riktigt kul att få vara med och vinna ett VM-guld, att ha det med sig i bagaget, säger han.

ANNONS

Sex nya år

Backlund betonar "än" extra tydligt.

Han är nämligen långt ifrån att släppa taget om sin strävan efter att få vinna något som proffs.

Det är av den anledningen som centern valde att skriva på ett sexårskontrakt med Calgary Flames.

- Jag älskar att spela i NHL. Jag tycker det är väldigt roligt och jag drömmer om att vinna Stanley Cup. Nu har jag förhoppningsvis sex år på mig, och förhoppningsvis lite mer efter det, säger han.

Mikael Backlund flyttade till den kanadensiska staden säsongen 2008–09 men det var först ett år senare som han etablerade sig i NHL och sedan dess har han varit med om tre slutspel.

I fjol tog äventyret slut redan i första omgången, då Anaheim vann i fyra raka matcher. Och den här säsongen försvann hoppet med bortaförlusterna mot Dallas och Colorado i slutet av februari.

"Kollaps"

- Det blev en kollaps. Det var tungt när vår målvakt, Mike Smith, blev skadad. Det kom vid fel tillfälle för oss. Sedan spelade vår förstecenter, Sean Monahan, skadad. Det kom inte lägligt och det blev en ond cirkel där vi tappade mer och mer. Vi jagade, vi kämpade... Men vi kanske tog i lite för hårt ibland, spände oss lite för mycket, säger Backlund.

ANNONS

Säsongsavslutningen resulterade i att tränaren Glen Gulutzan fick gå och ersattes av Bill Peters.

- Jag tycker att vi har en stark kärna i laget, en bra grund och vi får se om det kan hjälpa med en ny tränare, säger Backlund.

- Med rätt pusselbitar kan det bli riktigt bra, och våra superstjärnor blir bara bättre och bättre.

Just nu får dock längtan efter en Stanley Cup-triumf vänta. För Mikael Backlund handlar den närmaste tiden om Tre Kronors matcher i Sweden Hockey Games – och från den 4 maj inleder han jakten på karriärens första VM-guld.

TT

Fakta: Mikael Backlund

Född: 17 mars 1989.

Längd/vikt: 184 cm/90 kg.

Moderklubb: Västerås.

Klubb: Calgary.

Tidigare klubbar i karriären: Kelowna Rockets (WHL), Abbotsford Heat (AHL).

Främsta meriter: VM-silver 2011, VM-brons 2010 och 2014.

ANNONS