Minnesota firar segern över Vegas i lagens första match i Stanley Cup-slutspelet. Bild: David Becker/AP/TT

Eriksson Ek avgjorde för Minnesota

Vegas sköt 42 skott mot en orubblig Cam Talbot i Minnesotamålet. Men efter 63 mållösa minuter var det i stället Minnesotas Joel Eriksson Ek som hittade Vegasmålets nät. Svenskens förlängningsmål ger Minnesota ledningen med 1–0 i matcher i den första Stanley Cup-omgången.

Vegas var förra veckan snubblande nära att vinna NHL:s västra division, men passerades med minsta möjliga marginal av Colorado i den sista grundserieomgången – och i lagets första slutspelsmatch mot divisionstrean Minnesota fortsatte motvinden.

Joel Eriksson Ek behövde bara tre minuter och 20 sekunder på sig i förlängningen för att överlista Marc-André Fleury i Vegasmålet med hårt skott via en försvarsskridsko. Segermålet kunde han fira med lagkamraterna Victor Rask, Marcus Johansson och Jonas Brodin.

Innan dess hade båda lagen pepprat med resultatlösa målchanser – 42 skott för Vegas mot Minnesotas 29.

– Ju längre det är mållöst, ju mer gynnar det oss, säger Minnesotas succémålvakt Cam Calbot efter matchen, enligt nhl.com.

"Fleury bar verkligen upp oss"

Vegas hade övertaget i den första perioden, men Robin Lehner på Vegas målvaktsbänk fick tillsammans med lagkamraterna William Karlsson och nytrejdade Mattias Janmark se hur Talbot storspelade och stängde igen Minnesotamålet.

I den andra perioden vaknade sedan Minnesotas utespelare till liv och det blev Marc-André Fleury i Vegasmålets tur att glänsa med snygga räddningar. Fleury och Lehner har de senaste 29 matcherna turats om att starta i mål, men i den första slutspelsmatchen föll valet på kanadensaren, i stället för på svensken.

– Det var ett lätt val. När man ser tillbaka på säsongen tycker jag att båda målvakterna har varit lysande, men Fleury bar verkligen upp oss genom några av de tuffare perioderna och har varit väldigt konsekvent hela säsongen, säger Vegas tränare Peter DeBoer.

Kanadensaren mötte dock till slut sin överman i Joel Eriksson Ek. Lagen möts igen natten mot onsdag, svensk tid.

Fördel Islanders

Även NHL-kvällens första match, den mellan New York Islanders och Pittsburgh, avgjordes i förlängning, när Kyle Palmieri satte 4–3 och gav Islanders ledningen med 1–0 i matcher.

Islanders trejdade Palmieri tidigare under säsongen från New Jersey, men den 30-årige forwarden har inte varit direkt någon offensiv succé. Han stod för fyra poäng på 17 matcher i Islanderströjan i grundserien.

Slutspelet började desto bättre. Palmieri inledde med att ge Islanders ledningen efter åtta minuters spel med ett skott i nättaket.

Den jämna matchen såg ut att gå Islanders väg redan under ordinarie tid, men med mindre än fyra minuter kvar att spela pricksköt Kasperi Kapanen in en kvittering till 3–3 och ordnade den förlängning där Palmieri alltså avgjorde med tre och en halv minut kvar av första förlängningsperioden.

Islanders leder därmed med 1–0 i matcher mot Pittsburgh. Lagen möts igen natten mot onsdag.