En vanlig syn: Sarah Sjöström guldjublar för 20:e gången efter en mästerskapstitel i långbana.
En vanlig syn: Sarah Sjöström guldjublar för 20:e gången efter en mästerskapstitel i långbana.

Förbundskaptenen hyllar super-Sarah

Sarah Sjöström firade inte bara tioårsjubileum som EM-guldmedaljör i lördags kväll. Hennes två fullträffar innebär också att hon tagit osannolika 60 mästerskapsmedaljer i karriären – varav 20 guld i långbana.

ANNONS
|

- Det är helt otroligt. I bland glömmer man bort hur bortskämda vi har blivit, säger förbundskaptenen Ulrika Sandmark.

Sjöström var ledig på söndagen, dagen efter sin dubbelstöt på 100 meter fjäril och 50 meter fritt i EM-bassängen i Glasgow.

En makalös jubileumskväll som berörde den 24-åriga svenska superstjärnan så till den milda grad att hon hade nära till tårarna.

ANNONS

Då har super-Sarah ändå vunnit ett OS-guld, sju VM-guld och tolv EM-guld i sin suveräna karriär – i långbana.

Räknar man in kortbana så får vi lägga på ytterligare tre VM-guld och åtta EM-guld.

Hennes makalösa karriär kan fortsätta länge till. I lördags kväll uteslöt hon inte själv att simma snabbt på 100 meter fjäril om tio år.

Två chanser till

I Glasgow har hon ytterligare två guldchanser, på 100 meter fritt och 50 meter fjäril.

I fjol jagade hon fyra guld på VM i Budapest och lyckades vinna tre, men fick nöja sig med silver på 100 meter fritt och bad svenska folket om ursäkt i intervjuerna efteråt.

Sarah Sjöström utsågs i fjol till världens bästa kvinnliga simmare, tilldelades Bragdguldet för andra gången och betyder oerhört mycket både för sporten simning och för landslaget.

Förbundskaptenen Ulrika Sandmark säger att hon mött flera simmare som valt sporten tack vare stjärnan.

- Ja, absolut. Det har också att göra med hur hon är, en ödmjuk människa. Jag såg något inslag om det här att man simmar tillsammans med allmänheten. Det gör inga andra länder och det har ju med sig att man är lättåtkomlig. Man finns i samma bad som henne, det kan vara lite positivt, även om vi skulle vilja ha det lite proffsigare.

ANNONS

Kan få en kilt

I EM-truppen finns fem tonåringar och bara att få träna tillsammans med Sjöström och snappa upp vad hon gör betyder mycket.

- Det är jätteviktigt när vi plockar in unga simmare som Sara (Junevik), Björn (Seeliger) och Robin (Hanson) att de får träna i samma omgivning som henne på NEC när hon är där.

Landslaget hade inget gemensamt firande för Sjöström i lördags kväll, men planerar att uppmärksamma de två gulden under söndagens samling.

- Hon ska kanske få en kilt, eller också en bok om hundra män i kilt, vi får se. Någonting ska vi göra, säger Sandmark.

Glasgow, TT:s utsände

Fakta: Tio år med Sjöström

2008: Det stora genombrottet som 14-åring när hon skräller sig till EM-guld i Eindhoven på 100 meter fjäril. Plockas ut till OS för att se och lära.

2009: Vinner VM-guld på 100 meter fjäril i Rom och slår världsrekord med superdräkt i både semifinal och final. Börjar gymnasiet.

2010: Favorit för första gången i ett mästerskap och tar tre EM-medaljer, däribland guld på 100 meter fjäril.

2011: Första motgången och stolpe ut i VM i Shanghai. Tre individuella starter ger lika många fjärdeplatser.

2012: Tårarna i London. Precis före OS blir hon sjuk och prestationen blir därefter. Slutar fyra på 100 meter fjäril och missar final på övriga tre distanser.

2013: VM-guld i Barcelona på 100 meter fjäril, silver på 100 meter fritt. Sjöström är tillbaka. Tar studenten, fixar körkort och flyttar hemifrån.

2014: Gör ett superår och medaljerna rasar in. Vinner sju stycken på EM, varav tre guld, och tar sedan tre guld, ett silver och slår två världsrekord på kortbane-VM. Vinner Jerringpriset.

2015: Vinner, som första svensk, dubbla guld i ett VM på långbana. Inte nog med det, tar totalt fem VM-medaljer i ryska Kazan och slår dubbla världsrekord på 100 meter fjäril. Prisas med Bragdguldet och vinner Jerringpriset igen.

2016: OS-gulddrömmen slår in. Utklassar konkurrenterna och slår världsrekord i Rio. Plockar dessutom hem silver på 200 meter fritt och brons på 100 meter fritt.

2017: Blir världens simdrottning efter ett magiskt år fyllt med guld och världsrekord. Tar tre guld och ett silver i VM, vinner världscupen och tilldelas Bragdguldet igen.

2018: Tioårsjubilerar med EM-guld på 100 meter fjäril, vinner också 50 meter fritt. Fortsättning följer.

ANNONS