Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170808-matchfixning-510157_se.gp_1.jpg
Enligt organisationen Federbet är flera matcher i de svenska U21-serierna fixade. Arkivbild.

Förbundet vill stoppa spel på U21-matcher

Enligt organisationen Federbet förekommer matchfixning i de svenska U21-serierna. Svenska Fotbollförbundet vill stoppa möjligheten att spela på matcherna.

Federbet – som arbetar för att motverka matchfixning – har analyserat hur oddsen förändras före och under matcher hos omkring 50 spelbolag som erbjuder spel på svenska U21-matcher, och upptäckt avvikelser som tyder på fusk, rapporterar Dagens Nyheter.

- Det är information jag känner till, och det är naturligtvis allvarligt, säger Svenska Fotbollförbundets chefjurist Anders Hübinette till TT.

Han fortsätter:

- Sedan är det svårt att värdera hur utbrett det är, oavsett serie. Man måste vara försiktig med att peka ut någon. Det jag kan säga är att vi har tittat på matcher i U21-serierna.

Vill stoppa spel

Enligt Hübinette vill fotbollsförbundet omöjliggöra spel på matcher i U21-serierna.

- Vi vill inte att det ska gå att spela på de serierna, eller på andra lägre serier eller juniormatcher. Eller på till exempel antal varningar eller hörnor. Men vi har en verklighet att förhålla oss till, med utländska spelbolag som erbjuder spel, säger han.

Inte riskfritt

Att helt motverka manipulerade matcher är svårt. Anders Hübinette menar att attityden hos spelare och ledare är avgörande för att komma till bukt med problemet.

- Vi kan utbilda och informera spelare och ledare. Och så kan vi utreda, så klart. Sedan vill vi att de som fixar matcher ska veta att vi eller polisen kan vara på plats. Att det inte är riskfritt, säger han.

Regeringen gick tidigare i sommar ut med att matchfixning blivit en prioriterad fråga för den spelutredning som ser över spelmarknaden.

- Den här typen av brottslighet hotar förtroendet i samhället. Därför är det viktigt att vi använder spellicenssystemet för att även bekämpa matchfixning, sade civilminister Ardalan Shekarabi (S) i juni.

Mest läst