En svensk friidrottare misstänks för dopningsbrott efter rapporteringsmissar. Arkivbild.
En svensk friidrottare misstänks för dopningsbrott efter rapporteringsmissar. Arkivbild.

Förbundet självkritiskt efter missar

Friidrottsförbundet är självkritiskt efter att en landslagsaktiv har haft tre missar i det så kallade vistelserapporteringssystemet, vilket kan ge två års avstängning för dopningsbrott.

ANNONS
|

På torsdagen avslöjade Aftonbladet att en svensk landslagsfriidrottare misstänks för dopningsbrott. Den aktuella friidrottaren riskerar därmed två års avstängning om ärendet går till Riksidrottsförbundet RF:s dopingnämnd.

Enligt regelverket utgör tre missade tester och/eller administrativa fel i vistelserapporteringssystemet inom tolv månader ett dopningsbrott.

- Missarna är av administrativ art. Det är inte nödvändigt så att man inte varit vid rätt ställe vid rätt tid utan det kan handla om att man tror att man anmält på ett sätt och sen har systemet inte funkat, men vi går inte in på detaljer, säger Stefan Olsson, generalsekreterare på Svenska friidrottsförbundet, till TT.

ANNONS

Friidrottsförbundet uppger att den aktuella idrottaren har dopningstestats 19 gånger sedan januari 2017 och att det vid tio tillfällen skett utanför tävling.

Ska se över rutinerna

Förbundskapten Karin Torneklint har tidigare kallat systemet för "komplext" och sagt att man hoppas kunna "få bort" några av missarna.

Stefan Olsson säger att systemet är krångligt, men är också självkritisk.

- Det är klart att vi från förbundets sida måste se över våra rutiner i de här situationerna. Vi tycker att vi har haft rimlig bra kontroll på det, men ändå händer det. Och vi är självkritiska i det arbetet, säger han.

Trots intensivt antidopningsarbete de senaste åren, där vistelserapporteringen är en viktig del, berättar Olsson att det inte är helt ovanligt med en miss, och att förbundet även varit med om två missar.

- Vi har konstaterat att det ändå inte är jätteenkelt att klara av det på ett rimligt sätt för alla. Ytterst är det ju den aktivas ansvar. Men vi försöker säkerställa att det finns personer runt omkring som kan hjälpa till om den aktiva inte känner sig trygg i det själv. Men det är ju jobb 24/7 året om.

ANNONS

Svar först i mitten av augusti

Än så länge behandlar RF:s dopingkommission fallet och förbundet har lämnat in en begäran om omprövning innan det eventuellt går till dopingnämnden, som utdelar eventuellt straff.

- Det är otroligt viktigt att säga att det just nu inte är ett dopningsärende. Det kan ju faktiskt vara avskrivet om två timmar. Den rättsäkerheten måste vi värna och förklara, även om vi inte ska negligera situationen.

Åke Andrén Sandberg, ordförande i dopingkommissionen, säger till Dagens Nyheter att ett beslut lär dröja tills kommissionen har sitt nästa möte i mitten av augusti.

Får tävla

Idrottaren får tävla under utredningen och kan därmed vara aktuell för EM i Berlin som inleds den 6 augusti.

- Enligt dopningsreglerna innebär vissa förseelser automatisk avstängning under utredning, och vissa inte. En utövare som står misstänkt för vistelserapporteringsbrott blir inte automatiskt avstängd under utredning, säger Tommy Forsgren, tillförordnad avdelningschef på Svensk antidoping, till Aftonbladet.

ANNONS

Enligt Forsgren är det i det senare fallet upp till förbundet att bestämma om idrottaren får delta i mästerskap eller tävlingar. Stefan Olsson har tidigare sagt att det inte kommer att bli några sanktioner mot utövaren.

TT

ANNONS