Förbundet om Aregawi: Lätt att säga med facit i hand

Friidrottsförbundet har fått kritik från många håll efter deras hantering av Abeba Aregawi.– Det är lätt att säga med facit i hand, säger friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson till GP.

ANNONS
|

Abeba Aregawis B-prov var även det positivt. Ingen större skräll då det i 99,9 procent av fallen visar sig vara positivt. Nu tas utredningen över av svenska dopingkommissionen. Först får Abeba Aregawi två veckor på sig att komma med ett yttrande.

– Det borde kunna klaras av inom två månader, säger Tommy Forsgren, handläggare på Riksidrottsförbundets antidopningsgrupp som kommer att ha hand om utredningen, till TT.

Enligt det regelverk som Wada har ska preparatet Meldoniun ge fyra år avstängning om man inte kan bevisa på något sätt att man fått i sig preparatet omedvetet. Det svenska friidrottsförbundet har hårdare regelverk och kommer stänga av Aregawi i åtta år.

ANNONS

– Vi brukar ha det som praxis att dubbla alla straff. Det gör vi för att markera ytterligare och verkligen visa att vi tycker att det är oacceptabelt att dopa sig, säger svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson till GP.

Hur skadar det här svensk friidrott?

– I det korta perspektivet är det klart att det påverkar negativt, sen ska man komma ihåg att det handlar om ett fall, en person. Jag är glad att Abeba gått med på att samarbeta. Sen handlar det för oss om att bygga upp förtroendet igen för friidrotten, säger Olsson och fortsätter.

– Det finns alltid två sidor av ett mynt men det har varit några jobbiga månader för friidrotten. Jag är dock glad att allt mer börjar komma upp till ytan. Det visar att sporten verkligen tar i med hårdhandskarna mot dopingen. Särskilt när man stänger av en hel nation som man gjort med Ryssland.

I en intervju med GP när A-provet visade sig vara positivt var friidrottslegendaren Patrik Sjöberg rejält upprörd och delade ut både en och två kängor mot svenska friidrottsförbundet.

ANNONS

– Egentligen är det här inte ett svenskt friidrottsproblem, då hon enligt mig inte är en svensk friidrottare, men när bilderna på henne i den svenska landslagsdressen kablas ut över hela världen är det ju klart att det skadar svensk friidrott, sa Patrik Sjöberg.

– Hela den här historien är fylld med frågetecken. Nu ska det ju tydligen finnas dokument hos Skatteverket som visar att hon aldrig ens har bott i Sverige. Det är ju uppenbart att förbundet helt enkelt har varit för kåta på att vinna medaljer. Att man nu har väntat med att släppa de här uppgifterna om dopingtestet luktar illa när man samtidigt säger sig vilja ta krafttag mot dopning.

Stefan Olsson förstår reaktionerna kring Aregawi som kommit från många olika håll.

– Det är lätt att säga med lite facit i hand. Men hon fick godkännande av Migrationsverket att bli svensk medborgare och tävla för en svensk klubb. Det hade vi ju inte kunnat gå emot. Sen har jag full respekt för att det varit lite mycket kring Abeba, att det funnits en osäkerhet. Det är något vi får lära oss av inför framtiden, säger han.

Hur ska ni lära er?

ANNONS

– Det är svårt att kolla upp innan. Men Abeba kom till Sverige runt 2008-09 och ville träna och tävla för en svensk klubb. Vem hade kunnat säga nej till det? Sen har ju förtroendet naggats i kanten under den här resan.

Hade ni kunnat vara tuffare mot Aregawi? Tuffare efter alla händelser?

– Jag vet inte om det hade varit rätt metod, att gå tuffare åt.

Abeba Aregawis dopingdom är den tredje på kort tid inom svensk friidrott efter att både Adil Bouafif och Andreas Gustafsson åkt dit för doping. Något som skadat svensk friidrotts annars ganska goda rykte.

– Det stämmer, det har varit tre fall på ganska kort tid i Sverige. Det har varit tufft och besvärligt. Vi har ansett att vi har gjort ett ganska bra jobb mot doping men där får vi erkänna att vi inte varit tillräckligt bra. Vi får bli bättre på det och kommer i dag att presentera ett åtgärdspaket, säger Stefan Olsson.

ANNONS