Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Förbundet nöjd med hanteringen av ridtränaren

En ridtränare polisanmäldes tre gånger för sexuella övergrepp på unga tjejer. Ridsportförbundet kände till anklagelserna men valde att inte agera när förundersökningen lades ner. Först nu får tränaren sin licens indragen.

ANNONS
|

Förra våren fick Ridsportförbundets förbundsstyrelse kännedom om en polisanmälan om sexuella övergrepp mot en tränare. Tränaren hade då förtroendeuppdrag inom Ridsportförbundet och var tränare för barn och ungdomar i en klubb i Skåne. Under tiden som polisutredningen pågick tog tränaren time out från sina uppdrag i förbundet men när förundersökningen lades ner kunde han gå tillbaka till sina förtroendeuppdrag.

–Med den informationen vi hade till hands då tyckte vi inte att vi hade underlag nog att göra något mer utan han fick gå tillbaka till sina uppdrag, säger Ulf Brömster, ordförande i Ridsportförbundet.

Efter händelsen såg förbundet över sin policy och sin arbetsordning vid den typen av händelser. Ett år senare fick förbundsstyrelsen vetskap om ytterligare en polisanmälan mot mannen.

ANNONS

–Då gjorde vi en utredning och kom fram till lett annat beslut och drog in hans tränarlicens, säger Ulf Brömster.

Ombudsman ska tillsättas

Enligt SVT:s program Dold ska mannen ha utsatt unga tjejer för olika övergrepp i 20 års tid och tre polisanmälningar har gjort mot honom. SVT:s reporter säger att han under arbetet med programmet har fått höra berättelser som vittnar om att det inom ridsporten finns en kultur där män skyddar män Ulf Brömster delar inte den uppfattningen och pekar på att det inom förbundet är 95 procent kvinnliga och 5 procent manliga tränare.

–Utifrån de siffrorna finns det inte så många män som skyddar män. Jag har under de 15 åren som jag varit ordförande på lokal nivå aldrig stött på den här frågan. Om det beror på att man inte pratar om det eller att problemet inte finns, det kan jag inte svara på. Men varje incident är oacceptabel så vi tar det på högsta allvar så fort de kommer fram.

Under våren kommer Ridsportförbundet tillsätta en medlemsombudsman med syfte att göra det lättare för utsatta att ta kontakt med förbundet. Ulf Brömster tycker inte att Ridsportförbundet agerat naivt i frågan utan är nöjd med hur förbundet arbetat med frågan.

ANNONS

– Vi har sett att arbetsordningen vi kollade över fungerar och mig veterligen är vi de första som drar in en licens såhär, så jag tycker vi har sänt en ohyggligt tydlig signal.

ANNONS