Följ finalerna i Gothia Cup

På lördagen fortsätter finalerna i världens största ungdomsturnering, Gothia Cup i Göteborg. GP rapporterar löpande från matcherna. Följ resultaten här nedanför.

|

13.40 CO Vincennes (Frankrike) – AC Ajaccio (Frankrike) 0-1 (P15)

Det var dubbelt franskt när finalen i P15-klassen skulle avgöras. Det blev en jämn match med chanser åt båda hållen men matchen var mållös i paus. I andra halvlek fortsatte den jämna matchen med möjligheter åt båda hållen. De sista tiominuterna hettade matchen till rejält.

I 51a minuten fick AC Ajaccio ett bortdömt mål efter att bollen precis gått över kortlinjen innan . Bara några minuter senare kunde de blivit mål åt andra hållet när Vincennes fick flera lägen. Men tillslut kunde Ajaccio-backarna kunde rensa undan bollen på mållinjen.

Efter det hade Ajaccio en farlig frispark innan Lucas Bitzberger blev stor hjälte för laget i matchens absolut sista minut. Han nådde högst på en hörna och Valenciennes lyckades inte stoppa bollen från att segla in i målet. Valenciennes hann aldrig få till någon chans under de sekunder som sedan återstod av matchen utan den slutade 1-0.

Målskyttar: AC Ajaccio: Lucas Bitzberger

Västra Frölunda IF – Cap Juene 31 0-1

Göteborg representeras under finalerna av två lag, Västra Frölunda och Öis. Först ut var Frölundas P16 som i finalen ställdes mot franska Cap Jeune 31. Två lag som på förhand verkligen utmärkt sig i statistiken. Inför matchen hade Frölunda gjort hela 49 mål i turneringen medan Cap Jeune hållit nollan alla sina matcher.

Första halvlek var jämn och båda lagen hade chanser att ta ledningen. Nollan spräcktes i 21e minuten när Cap Juenes Akinsogunla Oladele genom en frispark lyckades överlista Frölunda-målvakten. Efter målet tryckte Frölunda på allt mer och tvingade franske målvakten till flera svettiga ingripanden innan paus.

Under andra halvlek fortsatte Frölunda sin jakt på kvittering och kom runt på kanterna flera gånger. Men laget lyckades aldrig riktigt få till något riktigt farligt läge mot ett franskt försvar som stod upp starkt. Trots Frölunda-press stod sig resultatet från den första halvleken matchen ut.

Slutresultatet innebär att Cap Jeune gått genom turneringen utan att släppa in ett enda mål.

Målskyttar: Cap Jeune: Akinsogunla Oladele

11.00 Team Odense – FC Djursholm 1-0

Tredje matchen på Ullevi var ett klassiskt möte mellan Sverige och Danmark. För dagen representerade av FC Djursholm och Team Odense. En match som länge stod och vägde men i slut ändan var den danskorna som drog det längsta stråt och vann med 1-0.

Det var en jämn första halvlek utan några klara målchanser. Halvlekens bästa chans kom i sista minuten när Odense fick till ett riktigt fint skott strax från utanför straffområdeslinjen. Bollen seglade över Djursholms målvakt men gick i ribban. I halvlek var resultatet allt jämt 0-0.

Andra halvlek var fortsatt jämn och mycket spel på mittfältet. Däremot var det knapp fördel Odense som återigen prickade ribban med ett skott från straffområdes kanten. Matchen fortsatte på samma sätt med visst övertag för Odense. Enda målet kom genom ett skott utifrån när Emilie Lajmiri från vänsterkanten lyckades placera in bollen i bortre sidan av målet.

Målskyttar: Team Odense: Emilie Lajmiri

09.45 Pequeninos do Jockey – Lizzy Football Club 2-0 (P14)

Det var två jämbördiga lag som ställdes mot varandra när dagens andra final inleddes. Brasilianska Pequeninos do Jockey mot ghananska Lizzy Football Club i P14-klassen. Hjälte för det brasilianska laget blev Marcus Vinicius Oliveira Alencar som stod för två mål.

Igår tog Lizzy Football Club guld när P12-klassen avgjordes och kunde idag alltså ta föreningens andra guld på lika många dagar. För Pequeninos do Jockey var det istället som Sydamerikas enda hopp i finalerna de gick ut på Ullevis gräs.

Efter en jämn inledning av matchen lyckades Marcus Vinicius Oliveira Alencar ta sig igenom den ghananska backlinjen och gjorde på egen hand 1-0. Under andra halvlek var det fördel Lizzy Football Club i både spel och bollinnehav. Men trots spelövertaget lyckades laget aldrig tränga igenom Pequeninos försvar. Istället kunde Marcus Vinicius Oliveira Alencar sno åt sig bollen och ta sig till ett friläge. En chans han förvaltade iskallt och fastställde slutresultatet till 2-0.

Vinsten är Pequeninos do Jockeys nionde totalt i Gothia Cup, och den första sedan 2005.

Målskyttar: Pequeninos do Jockey: Marcus Vinicius Oliveira Alencar (1-0, 2-0)

08.30 Hammarby IF – AIK FF 1-1 (4-5 efter straffar) (F14)

Gothia cups andra finalpass på Ullevi inleddes med ett riktigt rivalmöte. AIK mot Hammarby i F14. Precis som kan förväntas av ett derby blev det en jämn match med chanser åt båda hållen.

Matchens första mål kom efter 19 minuter då AIKs Rosa Kafaji en bit utifrån straffområdet lyckades placera in bollen i bortre hörnet. Efter målet ökade Hammarby sin press och fick en bra chans strax innan paus, men bollen gick tätt över ribban.

Efter paus var det fördel Hammarby som gick ut klart hårdast i jakt på en kvittering. Kvitteringen kom sedan tolv minuter in i andra halvleken efter en lång period av Hammarby-press. Hammarbys Vendela Dreifaldt lyckades dribbla sig genom AIKs straffområde för att sedan kyligt placera in bollen bakom målvakten.

Efter fulltid var matchen fortsatt oavgjord och avgjordes med straffsparkar. I straffläggningen var det AIK som var kyligast och vann tillslut matchen med 5-4.

Målskyttar:

Hammarby: Vendela Dreifaldt (1-1, straff), Melissa Shabanaj (straff) Grace Cespedes (straff)

AIK: Rosa Kafaji (1-0, straff), Olivia Borg (straff), Ebba Holmius (straff), Sefanit Samrawe (straff)