Silver till Lag Edin: "Vi hade allt att förlora"

Niklas Edins tredje OS-försök slutade med ett silver – men efter finalen hade han svårt att glädja sig.
– Vi hade allt att förlora och spelade inte bra nog, säger den svenske skippern.

ANNONS
|

Sverige var den stora favoriten mot överraskningen USA, och det började lovande med en 2–0-ledning för Lag Edin. Men USA och kvitterade snabbt, och i den fjärde rundan ”stal” USA en poäng trots att svenskarna hade sistastenen.

– Vi borde med facit i hand tagit mer tid på oss där. När jag missar den stenen så blir det väldigt väldigt, dyrt, säger Edin.

Matchen var dock fortsatt jämn, men det var amerikanerna som tycktes trivas bäst med situationen. Lag Edin såg pressat ut.

– De har väldigt kul, de tar det lugnt och har mycket "spirit". De har vänt på det i turneringen efter en svår start, och efter det har de känt att de inte hade så mycket att förlora. Vi är ju jättestora favoriter, och det gör det lite svårt inför. Vi har fått kommentarer om att guldet är typ hemma, och det är klart att det bygger upp en känsla att vi inte får förlora, säger Edin.

ANNONS

Och efter en miss av honom i den åttonde omgången kunde USA räkna hem hela fem poäng med sin sista sten – och matchen var i praktiken avgjord.

– Vi hade allt att förlora, och vi spelade inte bra nog. Vi släppte in dem i matchen. Vi är ett starkare lag sett över hela turneringen, men i matcherna mot USA har de spelat bättre. Allt vi kan göra är att försöka komma i den här situationen igen, och en dag försöka vinna en sån här match, säger Edin.

"Försökte ge laget och publiken något"

Efter att ha kommit fyra, trea och nu tvåa i sina OS-turneringar är det ingen tvekan om vilken placering Niklas Edin siktar på. Och direkt efter finalen utlovade han fortsatt satsning – med sikte på OS i Peking om fyra år.

– Jag bestämde mig redan efter förra OS:et, när jag först slutade och sedan fick till en bra satsning, att det är curling jag vill hålla på med. Och nu har jag passerat 30, så det är inte busenkelt att börja plugga eller hitta ett jobb, säger skippern.

När matchen var avgjord avslutade Niklas Edin sin OS-insats genom att släppa iväg den sista stenen med en snurrande piruett. En amerikansk journalist ville veta hur han kunde ha så kul på isen, trots att guldet var förlorat.

ANNONS

– Jag skulle nog inte använda ordet kul. Vi visste att vi skulle förlorar, så istället för att bara skaka händer så försökte jag ge laget och publiken något. Mitt i all besvikelse ville jag visa att vi kommer tillbaka, svarade Niklas Edin.

ANNONS