Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180110-hbemenkat-594473_se.gp_1.jpg
Simon Jeppsson tippas få sitt internationella genombrott i EM i Kroatien.

Experterna tror på Jeppsson i EM

22-årige Simon Jeppsson kan bli det stora utropstecknet och det svenska försvaret måste bli bättre. Men det är tveksamt om det räcker för att Sverige ska vara med och slåss om medaljerna. Det tippar experterna inför handbolls-EM i Kroatien.

Vad är nyckeln för att Sverige ska lyckas?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Magnus Wislander, expert på Radiosporten:

– Det är väl den gamla tråkiga handbollsklyschan från Sverige, att man får ihop laget. Ett bra försvarsspel, målvaktsspel och kontringsspel där man gör enkla mål. Det är väl lite som Kristján (Andrésson, förbundskapten) säger – man vinner matcher på bra anfallsspel men vinner mästerskap på bra försvarsspel.

Hanna Fogelström, expert på Discovery under damernas VM i december:

– Det är verkligen försvaret, målvaktsspelet och kontringarna. I det uppställda spelet finns spets och Jim Gottfridsson är jätteduktig när han är bra, men han har varit skadad och frågan är om han kan bära hela det lasset.

Martin Frändesjö, expert på MTG:

– Bättre försvarsspel så att Sverige kan göra fler mål när man kan ställa om snabbt i anfallsspelet. Sverige kan inte förlita sig på att "Äpplet" (målvakten Mikael Appelgren) tar allt i målet, det kan hålla i en period men inte en hel match.

LÄS OCKSÅ: Vasell: Sverige kan gå långt i EM

Hur ser du på Sveriges möjligheter att nå medaljmatcherna?

Wislander:

Jag åker inte ner med jättehöga förväntningar. Mina förväntningar är väl egentligen att man går vidare och får med sig två poäng från gruppen och så tar man kanske två poäng, eller i bästa fall fyra, i nästa grupp.

Fogelström:

Det är en tuff grupp och att Sverige ska gå till semifinal är att hoppas på mycket. Det är inget man kan förvänta sig och då ska verkligen allt klaffa.

Frändesjö:

Svårt att säga. Kroatien blir det svåraste laget, de har varit i sju raka EM-semifinaler och går ju alltid vidare. På hemmaplan har jag svårt att se att de inte gör det igen. Frankrike är alltid favoriter, men har ändå en av sina svagare versioner. Norge har tagit stora steg och rankas före Sverige ute i Europa, men jag tror ändå att de fortfarande kan känna att de är lite lillebror.

 

Vilken svensk kommer det att pratas mest om under EM?

Wislander:

Jag hoppas att man kommer att prata om Mikael Appelgren eller Andreas Palicka mest. Det är en väldigt viktig faktor för Sverige att ha ett bra målvaktsspel. Samtidigt kanske också Simon Jeppsson, den match han gjorde i genrepet var exceptionellt bra.

Fogelström:

Simon Jeppsson. Han är hyfsat ny i landslagssammanhang, men tar för sig när han spelar och har varit jätteduktig inför EM. Sedan han flyttade till Tyskland har han lyft allt i spelet en nivå.

Frändesjö:

– Simon Jeppsson. Det är en spelartyp som vi knappt har haft förut, som kan göra mål på ett energisparsamt sätt. Han kan gå upp och skjuta från tio meter eller mer, samtidigt som han är väldigt spelskicklig och inte bara användbar med skottet. Han måste vara obehaglig att möta.

LÄS OCKSÅ: Sverige starkast i EM-genrepet mot Ungern

Vilka lag möts i finalen?

Wislander:

Jag tror att Frankrike och Tyskland står i final.

Fogelström:

Jag tror på Frankrike och sedan kanske Danmark eller Kroatien. Säg Frankrike–Kroatien då. Det innebär i så fall att Sverige inte kommer vidare till semifinal.

Frändesjö:

– Danmark–Kroatien. Danmark har kanske sitt bästa lag någonsin, en löjligt bra trupp med en bredd som är skrämmande bra. Kroatien tar sig också till final på hemmaplan.

Mest läst