"Ett väldigt kännbart straff"

Den franske travtränaren Fabrice Souloy stängs av i 15 år för fyra fall av dopning med ämnet kobolt i fjol. Det meddelar Det Norske Travselskap i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Domskommittén har funnit Souloy skyldig till avsiktlig dopning med kobolt gällande hästarna Your Highness, Un Mec d'Heripre och Lionel som den 12 maj 2016 slutade etta, trea och sexa i Oslo Grand Prix samt Timone Ek som vann Bjerkebanens Europamatch samma dag.

Travtränaren döms dessutom till 500000 norska kronor i böter.

- Jag tycker att den norska domskommittén är väldigt tydlig, man tar tydlig ställning i det här fallet och straffet är såklart väldigt kännbart. Det är ett av de hårdaste straffen som dömts, det är en väldigt viktig dom, säger Johan Lindberg till TT.

ANNONS

- I Sverige, åtminstone i modern tid, är det hårdaste straffet som delats ut också 15 år och det var till Nils Enqvist.

Svensk dom i juli

Fabrice Souloy står även åtalad av Svensk Travsport för att ha dopat hästen Un Mec d'Heripre på Elitloppet på Solvalla den 29 maj i fjol. Samma häst lämnade dessutom ett positivt prov inför loppet den 28 maj – båda gångerna handlade det om ämnet kobolt.

Domen i Sverige meddelas av Ansvarsnämnden, som är oberoende Svensk Travsport, den 5 juli. Men den norska domen – som kan överklagas till Det Norske Travselskaps Appellkomité – gäller även i Sverige.

- Domarna i Sverige och Norge gäller även i Danmark och Finland. Sen vet jag att både vi och Norge kommer att begära expansion inom hela UET (den europeiska travunionen), precis som Frankrike gjorde, säger Lindberg.

ANNONS

Fabrice Souloy är nämligen redan avstängd i ett år i Frankrike efter ett annat positivt dopningsfall (hästen Lover Face) från förra sommaren i Cabourg, även det gällande kobolt. Souloy får inte beträda en travbana under sin avstängning som trädde i kraft i januari. Men den franske travtränaren kör dock vidare, i stort sett som vanligt, nu med sin svåger Philippe Billard som licensinnehavare.

- Det har varit provocerande att hans svåger använt material med "fabrice Souloy" tryckt. Men i Sverige och Norge finns det sedan en tid ett förbud mot så kallade målvakter för dopningsavstängda, och det är en sak vi för även i UET.

Skyller på veterinären

Souloy har hela tiden nekat till brott och sade under förhöret i Norge att skulden till att hästarna fått i sig kobolt ligger hos den italienske veterinären Francesco Alessandrini.

- Jag är ingen veterinär. Alla behandlingar av hästarna har gjorts efter Alessandrinis bedömning. Efter att Lover Face testat positivt i fjol kastade vi alla flaskor med B12-preparatet Coenzile och tagit bort alla tillskott, sade Souloy under förhöret, enligt NTB.

ANNONS
TT

Fakta: Kobolt

Kobolt är ett grundämne och räknas till gruppen metaller. Det utvinns ofta som en biprodukt från kopparindustrin. Kobolt har tidigare använts som blåfärg i produktion av glas och keramik.

Både djur och människor har små mängder kobolt i kroppen, där ämnet har en funktion som byggsten i vitamin B12, som är nödvändigt i kroppens produktion av röda blodkroppar. Det är bakgrunden till att kobolt använts för att höja syreupptagningsförmågan.

Under en tid användes kobolt i medicinsk behandling för anemi, men togs bort då biverkningarna visade sig vara både många och farliga. Trots svåra biverkningar på människor, som hjärtsvikt och skador på hjärtmuskulaturen, har kobolt de senaste åren använts i prestationshöjande syfte på tävlingshästar. Därför har man också börjat dopningstesta för kobolt i flera länder.

Källa: tgn.no

Fakta: Fabrice Souloy

Född: 1967

Yrke: Travtränare.

Meriter: Har vunnit treårskriteriet, fyraårskriteriet, Critérium Continental, Prix de Paris, Prix de France och Prix de Cornulier i Frankrike. Vann Elitloppet 2012 med Commander Crowe. Har1078 segrar i 6691 lopp sedan 1982.

ANNONS