Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Mark Sampson. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Englands förbundskapten sparkas

  Englands kontroversielle förbundskapten Mark Sampson sparkas efter anklagelser om rasism och trakasserier.

  Det engelska fotbollförbundet FA säger att det finns "klara bevis för olämpligt och oacceptabelt uppträdande av en tränare". Händelserna ska ha inträffat då Sampson var tränare för Bristol Academy i damernas superliga. De första anklagelserna mot den 34-årige damkaptenen kom redan 2014, men FA hävdar att man fick vetskap om samtliga detaljer i affären först i förra veckan.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  FA:s vd Martin Glenn och ordföranden Greg Clark, som inte jobbade i förbundet när Sampson anställdes, erkänner bägge att de kände till anklagelserna redan 2015.

  Sampson lämnade Bristol 2013 och tog över som förbundskapten för England. Han förde landslaget till semifinal både i VM 2015 och EM i år.

  Det är under det senaste året som anklagelserna mot Sampson tagit fart och förra stjärnan Eniola Aluko har anklagat honom för rasism och trakasserier. Mark Sampson, som hela tiden hävdat sin oskuld, har två gånger friats från misstankar.

  FA får hård kritik från den brittiska regeringen och idrottsministern Tracey Crouch säger:

  - Hela situationen är en enda röra och reser väldigt allvarliga frågetecken kring rekryteringsprocessen av tränare och hur de kunde missa det här. FA tar rätt beslut, men de måste garantera att det aldrig kommer att hända igen.

  Mark Sampsons sista landskamp som förbundskapten blev Englands 6–0-seger över Ryssland i tisdags.