En hemmamatch kvar – Hysén är värd ett bättre avsked än så här

IFK Göteborg gjorde vad de kunde. Det räckte till 1-2 mot Gif Sundsvall på fredagskvällen. Det allsvenska kontraktet återstår därmed att säkra. Mot Djurgården på onsdag?

|

IFK Göteborg, som kom till spel med en 2-0-seger mot BP i ryggen, fick en dålig start i regnet på Gamla Ullevi. Presspelet, markeringarna och målvaktsingripandet lämnade lite i övrigt att önska vid 0-1.

Det är ingen slump att Linus Hallenius tillhör toppen av skytteligan. Han visade det två gånger om under första halvlek. Det andra skottet från nära håll kunde han inte missa. Kanske får till och med Paulinho se upp i toppen av skytteligan i slutändan?

Blåvitts taktiska uppställning var densamma som mot Brommapojkarna. 4-4-2. Rakt. På rätt sida. Mindre bollinnehav än tidigare. En av skillnaderna var att motståndet den här gången var av lite annan kaliber.

Gif Sundsvall har ”överraskat” bättre lag än IFK Göteborg i år. Spelkvaliteten och förmågan att flytta boll under första halvleken var mycket hög. Hemmaspelarna hade det jobbigt att hänga med i svängarna – och i slutet av första halvlek tvingades förra matchens bästa spelare Robin Söder utgå med fotproblem.

Värd beröm

Ersättaren Sargon Abraham är värd lite beröm. Han skapade med ett vänsterskott från halvdistans IFK Göteborgs bästa chans under första halvlek och ordnade den straff Giorgij Charaijsvili satte i slutet av den andra.

Det har nu gått 16 dagar sedan IFK Göteborg bytte sportchef och assisterande tränare. Den omedelbara effekt matchen mot BP innebar uteblev i regnet på fredagskvällen.

Även om kontraktet inte är helt säkrat insmög sig möjligen en viss säkerhet bland IFK-spelarna, som inte kom upp i den nivå de själva och kanske även supportrarna hade önskat.

Blåvitts hemmafacit under hösten har efter segern mot Östersund varit sisådär. Matchen mot Sundsvall var fjärde raka matchen utan seger. En match, Malmö nästa helg, återstår att förbättra det facit. Det är även Tobias Hyséns sista hemmamatch för IFK Göteborg. Han är värd ett fint avsked – och bättre än det som visades upp denna afton.

Kan Calisir ändra på detta?

För coachen Poya Asbaghi fanns inte mycket mer att göra än det han gjorde. I andra halvlek valde han att sitta långa stunder. Efter matchen mot BP hyllade han supportrarna för deras insatser under året. Analysen, att de har varit bäst i Blåvitt under säsongen, gäller även efter matchen mot Sundsvall. Ytterst få kommer upp i betyget godkänt. Klacken stod dock på sig.

För övrigt förlorade IFK Göteborg även fjolårets hemmamatch mot Gif Sundsvall, då med 0-3 och även då efter mål av Linus Hallenius.

För IFK och Poya Asbaghi blir det till att ta nya tag på onsdag mot Djurgården. Kanske kan det allsvenska kontraktet säkras då? Och kanske är André Calisir tillbaka i startelvan igen efter skada? Han kan behövas.