En förlust som lovar mer

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är Tre Kronors frölundaitiske lagkapten Joel Lundqvist som säger det bäst före nedsläpp i världsmästerskapet i Tyskland och Frankrike.

"Vi har ingen annan målsättning, kan inte ha en annan, än att åka härifrån med guld."

Gott så – och med 16 NHL-spelare (kan bli fem till!) är det förstås den målsättningen som Sverige ska spela med. Colorado Avalanches lagkapten Gabriel Landeskog taggade till och med avresan med hashtaggen #kungsan på Twitter och Instagram.

Ni vet, Kungsträdgården i den kungliga huvudstaden, där guld brukar firas.

Det är kaxigt, men samtidigt ett helt rimligt mål.

Artemij Panarin och Nikita Kutjerovfrån den ryska premiärmotståndaren petade den senaste säsongen in 159 poäng i NHL – men på Viktor Fasth, klar för Växjö Lakers, gör duon inte enda poäng.

ANNONS

Under ordinarie tid, vill säga.

DET SVENSKA SPELET håller förstås inte guldklass i den första matchen, men det är stabilt och kontrollerat och fyllt av självförtroende. Ett tag i andra perioden pressas Ryssland långt ner i anfallszonen – och kedjan med just Landeskog, Victor Rask och målskytten Elias Lindholm får till energifyllda anfall där pucken plockas tillbaka gång efter gång.

I sista perioden får dock VM:s bästa backar chansen att öva försvarsspel.

Ryssland höjer tempot, kvitterar – och tar matchen till förlängning. Och på straffar visar Panarin varför han är i NHL:s poängligatopp.

Det är en nyttig premiär, som visar att det inte går att slappna av – eller kommer att bli enkelt. Jag förväntar mig också straffträning, för Sveriges straffar är usla och utan fart.

UNDER SM-FINALEN åkte någon spelare i Brynäs omkring och trakasserade HV71:s kanonkeeper Linus Söderström för hans särbegåvning (aspbergers och adhd som diagnos).

Visst, det som sägs på isen stannar oftast på isen – men det här var ett korkat övertramp som inte hör hemma i sporten.

Nu har Brynäs gått till botten med händelserna – och startar ett eget arbete tillsammans med SHL för att sporten och klimatet ska utvecklas till det bättre.

ANNONS

Inga bortförklaringar, inget ludd om värdegrund eller interna bestraffningar.

Bra jobbat, Brynäs. Applåd för det.

TILL SIST: När de falska körsbärsträden i Stockholm har tappat sina blommor om drygt två veckor är det dags för Tre Kronor att återvända.

Jag tror att laget gör det med guldhjälmar på skallen.

Plus

Tre mot tre. Det må vara konstlat – men jag älskar spelformen i sudden. Chanserna, farten – och ofta mål inom fem minuter. Fast inte den här gången.

Minus

Skador. Jag hoppas verkligen att både Sidney Crosby (huvud) och Erik Karlsson (häl) tar sig tillbaka till Stanley Cup-slutspelet.

ANNONS