Sveriges norske förbundskapten Glenn Solberg.
Sveriges norske förbundskapten Glenn Solberg. Bild: Fredrik Sandberg/TT

EM-uppdraget: Slå ut sitt eget land

Sveriges förbundskapten Glenn Solberg står inför en udda uppgift i handbolls-EM. I ödesmatchen som avslutar mellanrundan ska han försöka slå ut sitt eget hemland.
– Det är klart att det blir speciellt att möta Norge, säger Solberg.

ANNONS

På ackrediteringsbrickan som hänger runt halsen på Glenn Solberg står det "Sweden Team", men flaggan där under är norsk. Och nu vill det sig inte bättre än att just Sverige och Norge ska mötas, till råga på allt i en match som blir helt avgörande för vilket av lagen som får spela om EM-medaljer senare i veckan.

Solberg blir såklart en av huvudfigurerna i dramat i Bratislava.

– Det blir speciellt och i Norges lag finns killar som jag har tränat både i juniorlandslaget och A-landslaget. Men när man börjar matchen är det ju ingen som tänker mer på det, då handlar det om att vinna, säger norrmannen som i fjol förde Sverige till ett sensationellt VM-silver.

ANNONS

Det var inom det norska handbollsförbundet som tränarkarriären tog fart för Solberg, som tidigare hade gjort 122 landskamper som spelare. Han ledde bland annat "rekruttlandslaget" (en typ av talangfullt B-landslag, i Sverige kallat ligalandslaget) och var under åren 2014–2016 assisterande förbundskapten i A-landslaget.

Två VM-silver

Det var också då som Norge började närma sig världstoppen på allvar, och 2017 tog landet det första av två raka VM-silver.

– Norge har ett väldigt gott kollektiv som också har ett bra försvarsspel, och de utnyttjar försvarsspelet bra och löper väldigt mycket och hela tiden. Sedan har de ju toppspelare i stora klubbar i Europa – Reinkind och Sagosen och O'Sullivan och Gullerud... Det går att fortsätta, säger Solberg.

Att 49-åringen kan dra nytta av sina specialkunskaper om norsk handboll tvivlar han på.

– Jag tror inte att det spelar så stor roll, det börjar bli många år sedan jag var i norska landslaget, säger han.

Under Solbergs period som blågul förbundskapten har Sverige och Norge bara mötts i en inofficiell landskamp i Fukuoka inför OS, en match som dessutom avbröts vid oavgjort läge och åtta minuter kvar på grund av att golvet var halt.

Men under föregångaren Kristján Andréssons tid ställdes lagen mot varandra i EM 2018, VM 2019 och EM 2020 – och Norge har tagit tre raka segrar.

ANNONS

– Har de det?, frågar Solberg med (spelad?) förvåning.

"Dagsform avgör"

Att Norge skulle passa Sverige extra dåligt vill han hur som helst inte kännas vid.

– Jag har inte tänkt på det så. Norge har varit bra de senaste fem åren, så det är inte märkligt att man förlorar mot dem. Att de passar oss dåligt? Det hoppas jag inte. Jag tror att det helt säkert blir extremt tätt och jämnt, och då är det lite dagsform som avgör vem som vinner.

Så här långt i EM är Solberg mest nöjd med det svenska försvarsspelet, men också det faktum att förhållandevis oerfarna spelare fortsätter att kliva fram och ta stor plats i hans blågula landslagsbygge.

– Jag är otroligt stolt över att vi har lyckats skapa en kultur där spelarna känner sig hemma och trygga, att det kan göra det som de vanligtvis gör i sina klubbar även i landslag. Det glädjer mig väldigt mycket.

Och Solberg, som brukar sjunga med i "Du gamla, du fria" inför EM-matcherna i Ondrej Nepela-arenan, är inställd på att sjunga båda nationalsångerna på tisdagskvällen.

– Ja, jag får nog göra det, säger han med ett leende.

Fakta: Läget i mellanrundan i EM

+ Norge, Sverige och Spanien har alla sex poäng. Bara två av lagen får spela EM-semifinal i Budapest på fredag.

+ Om två lag hamnar på samma poäng avgör inbördes möte. Spanien har slagit Sverige, och Norge har slagit Spanien.

+ Spanien möter redan avsågade Polen (tisdag, klockan 15.30) och behöver bara en poäng för att säkra en semifinalplats.

+ Om Spanien löser den uppgiften måste Sverige vinna mot Norge (tisdag, 20.30) för att gå vidare. För norrmännen räcker det att spela oavgjort.

+ Skulle Spanien däremot förlora kan både Norge och Sverige gå vidare, men i så fall krävs svensk seger eller oavgjort.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS