Jim Gottfridsson var en av många som imponerade i storsegern mot Ryssland. Arkivbild.
Jim Gottfridsson var en av många som imponerade i storsegern mot Ryssland. Arkivbild.

EM-platsen kan säkras i helgen

Från Sankt Petersburg via Linköping till Kroatien. Rutten är utstakad till EM-slutspelet i januari. Ny kvalseger mot Ryssland på lördag och saken är klar. Kristján Andréssons landslag seglar vidare i stark medvind.

ANNONS
|

29–21 mot ett Ryssland på dekis var ännu ett styrkebesked av det starkt uppåtgående landslaget under förbundskapten Andréssons tydliga ledarskap.

Efter tre raka segrar i EM-kvalet behövs det bara en till för att säkra spel i EM i vinter. Tre chanser ges, den första redan på lördag när returen mot Ryssland spelas i Linköping.

- Vi kom hit för att vinna två poäng och det gjorde vi, säger Andrésson till TV3.

ANNONS

Snabb och stor ledning

Det var rena upprullningen i Sankt Petersburg. Halvvägs in i första halvlek hade Mikael Appelgren tagit det mesta och offensivt hade Mattias Zachrisson, Niclas Ekberg, Jim Gottfridsson & Co bombat in bollar fram till ledning 9–2.

När Zachrisson sköt sitt fjärde mål till 17–9 var det hans 200:e landslagsmål. I halvtid hade Sverige 17–10, men ryssarna kom ut som ett nytt lag, med snabbare fötter, drev upp tempot och täppte till i försvaret. Vips var ledningen nere i fyra bollar, men närmare kom inte hemmalaget. I stället ökade Sverige försprånget mot slutet.

Prestationen var imponerande med tanke på förutsättningarna.

Nilsson magsjuk

Lukas Nilsson fick stanna kvar på hotellet med en mage i olag, Jesper Nielsen fick inte ens komma in i landet på grund av visumkrångel och sedan tidigare saknades trion Johan Jakobsson, Albin Lagergren och Simon Jeppsson på grund av skador.

- Laget som är på plats gör en storartad insats. "Äpplet" går inte komma i från i målet, han är väldigt vass. Vi är väldigt effektiva i början av matchen och skaffar oss sju-åtta måls ledning. Vi är väldigt noggranna och spelar ett kompakt försvarsspel, säger förbundskaptenen

ANNONS

Frånvaron av några viktiga pjäser kompenserades av en efterlängtad återkomst i Jonas Källman, 35 – och att även ryssarna fick bolla en hel del med nya namn. Källman tackade nej till VM i vintras eftersom han skulle bli pappa. Nu klev han rätt in i en nygammal ledarroll på planen.

Nio mål av Ekberg

Appelgrens lysande målvaktsspel – 20 räddningar – och Gottfridssons allroundskicklighet var två individuella prestationer som stack ut ur en stark kollektiv insats.

Niclas Ekberg hade en produktiv kväll med nio mål.

- Vi tar med oss det här och jobbar hårt inför matchen på lördag, säger Kristján Andrésson till TV3 inför returmötet med ryssarna.

TT

Fakta: Så avgörs EM-kvalet

Sverige inledde med att slå Montenegro hemma med 36–21, sedan Slovakien borta med 21–17 och tog tredje raka segern via 29–21 mot Ryssland och toppar sin grupp.

Kommande matcher:

6 maj: Sverige–Ryssland (Linköping), Montenegro–Slovakien.

14 juni: Montenegro–Sverige och Slovakien–Ryssland.

17 juni: Sverige–Slovakien (Lidköping) och Ryssland–Montenegro.

De två bästa lagen i varje grupp (7) samt den bästa trean går till EM 2018. Sverige säkrar en EM-biljett vid seger mot Ryssland på lördag.

EM i Kroatien spelas den 12-28 januari nästa år i Split, Varazdin, Porec och Zagreb.

ANNONS