Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/4

EM-notan fortsätter att skena: "Aldrig mer ett sånt avtal"

EM i ridsport blir en rejäl ekonomisk smäll och slutnotan ser ut att hamna kring 65 miljoner minus. – Aldrig mer ett sådant här avtal, säger oppositionsrådet Jonas Ransgård. – Det finns lärdomar att göra, säger Bettan Andersson, ordförande i Got Event.

Det senaste året har budgeten för ridsport-EM i Göteborg fått revideras flera gånger om. Det som från början var planerat att bli ett nollresultat har istället blivit en rejäl förlustaffär. I våras pekade prognosen på omkring en förlust på omkring 30 miljoner för arrangerande Got Event – en siffra som lär stiga till omkring 65 miljoner. Och det är kommunen som är garant och därmed får stå för notan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är staden och göteborgarna som tagit hela risken här. Aldrig mer ett sådant avtal, säger jag, dundrar göteborgske moderaternas ledare i Göteborg, Jonas Ransgård.

Bettan Andersson, Vänsterpartiet, är ordförande i Got Event och i idrotts- och föreningsnämnden. Hon säger att den slutliga kostnaden för EM ännu inte är fastslagen.

– Prognoserna är ännu inte klara men i nuläget pekar det mot ett underskott på 55 miljoner kronor. I nuvarande prognos ingår extra kostnader som uppkommit på grund av flera olika faktorer samt minskade intäkter till följd av att biljettförsäljningen inte nådde upp till den budgeterade nivån. Däremot finns ännu inte någon beräkning av kostnader för återställning av Hedens konstgräsplaner med, säger Bettan Andersson (V) ordförande i Got Event. 

Det var i går som det visade sig att fyra av Hedens konstgräsplaner måste stängas ned året ut – minst – eftersom de tunga fordon som använts under ridsport-EM allvarligt skadat planerna.  Nu väntar reparationer som enligt uppgifter till GP kan kosta upp till 10 miljoner. Altså kan minusresultatet bli uppemot 65 miljoner totalt.

– Jag kan inte svara på vad kostnaden för det blir än, det får den kommande utredningen visa. Men enligt de uppgifter jag har fått så har allting gjorts ”by the book” och att det skulle ha använts för tunga fordon är bara spekulationer, säger Andersson.

Hon menar att ridsport-EM totalt sett var en succé med goda omdömen från både aktiva och publik. Ändå sålde man alltså biljetter för 12 miljoner mindre än budget – vilket framför allt berodde på att många av de dyrare biljetterna förblev osålda, enligt uppgifter till GP.

Jonas Ransgård menar att de skenande kostnaderna skadar förtroendet för Göteborgs evenemangsbolag.

– Att komma springande efteråt med ett stort minusresultat, det går inte att försvara. Och vi kan inte ha avtal där kommunen tar all risk, säger Ransgård.

Bettan Andersson menar att det är Got Event som tar kostnaden från sitt överskott och att skattebetalarna därmed inte belastas. Ransgård, å sin sida, tycker att det i vilket fall som helst är stadens gemensamma pengar som används för att täcka underskottet.

Så frågan är om Göteborg ska stå som ekonomisk garant för kommande mästerskap – det pratas bland annat redan om en möjlig ansökan att arrangera VM i ridsport.

– Jag tycker att vi har bestämt oss för att vara en evenemangsstad, men sedan kan man fundera på om kommunen ska vara huvudarrangör. Det finns lärdomar att göra av detta. Det har varit ett fantastiskt lyckat arrangemang men jag delar bilden att vi i framtiden bör fundera på vem som ska stå som arrangör. Och jag tycker inte att det var rätt att organisatorisk lägga hela mästerskapet på ett bolag, Got Event, säger Bettan Andersson.

Tror du att det här påverkar Göteborgs möjligheter att få arrangera mästerskap?

– Det tror jag absolut inte. Alla har varit supernöjda med arrangemanget. Däremot måste evenemangsstaden fundera på vilken modell vi använder.

Jonas Ransgård:

– Vi kommer aldrig att kunna konkurrera genom att ha störst plånbok, utan genom att vara bäst på att arrangera och skapa en fest mitt i staden. Men vi måste känna en större trygghet i hur kostnaderna fördelas och jag tycker att vi har ett systemfel här. Man brukar ju tala om alla intäkter som ett mästerskap ger, men de går ju mestadels till staten i form av skatter. Jag tycker att staten ska ha en större roll istället för att kommunen ska ta all risk. Det här är inte rimligt.

Läs mer om Rid-EM
Mest läst