EM i ridsport minst 30 miljoner kronor dyrare än beräknat

Kommunens underskott för EM i ridsport är uppe i cirka 30 miljoner – och riskerar att bli ännu större om biljettsuccén uteblir. - Det är Göteborgarnas pengar som slarvas bort – pengar som kan användas till annat. Skenande kostnader kan dessutom allvarligt skada förtroendet för Göteborg som evenemangsstad, betonar kommunalrådet Jonas Ransgård (M).

ANNONS
|

Kostnaderna för EM i augusti fortsätter att växa.

GP kan berätta att Gotevents styrelse, med Kommunstyrelsens arbetsutskotts goda minne, beslutat att skjuta till ytterligare 13 miljoner kronor till projektet som därmed blir minst 30 miljoner kronor dyrare än beräknat.

Bettan Andersson (V) är ordförande i Gotevent. Hon försvarar beslutet:

– Pengarna tas inte från andra kommunala verksamheter – det här är pengar som Gotevent dragit in i verksamheten och som vi nu investerar i ett projekt som vi tror mycket på, säger hon.

Men det biter inte på Jonas Ransgård.

– Den förklaringen köper jag inte, säger han till GP. Pengarna kunde ha använts till annat i kommunen, inte minst i Gotevents egen verksamhet, säger han.

ANNONS

Svidande kritik i extern rapport

Redan för ett år sedan fick kommunstyrelsens arbetsutskott veta att kostnaderna för Ridsport-EM, dragit i väg rejält.

En extern utredning tillsattes under hösten och resultaten presenterades för politikerna i de kommunala bolagen Göteborg & co och Gotevent i december.

Kritiken i rapporten var inte nådig och GP skrev redan då om problemen:

Budgetmissen inför EM: Djupt olyckligt

I den konstaterades att samarbetet mellan de båda bolagen gnisslade betänkligt. Det bidrog till att arbetet släpade efter – och till att det fanns ett underskott på 17 miljoner kronor jämfört med den ursprungliga budgeten.

– Enbart att delar av underskottet förklarades med att två kommunala bolag inte kunde samarbeta var alarmerande. Det blev inte bättre av att kontrollen över kostnaderna saknades, säger oppositionsrådet Jonas Ransgård (M), vice ordförande i Kommunstyrelsens arbetsutskott.

Kostnaderna drar fortfarande i väg

Under de fyra och en halv månader som gått sedan den känsliga rapporten presenterades för bolagens styrelser uppges samarbetet och effektiviteten mellan bolagen ha förbättrats.

Samtidigt har kostnaderna fortsatt att dra i väg.

Gotevents vd Lotta Nibell förklarar:

– Vissa varor och tjänster har visat sig vara dyrare än vad vi trodde från början. Det gäller bland annat säkerheten, underlag (sand) till arenorna, tv-produktion, hotellrum och olika byggnationer, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Jag kan konstatera att budgeten var för snålt tilltagen från början och medger att vi borde ha satt ner foten tidigare. Nu har vi fått göra revidering efter revidering, samtidigt som har vi ändå lyckats med att spara, säger Lotta Nibell.

Jonas Ransgård säger att han har förståelse för att exempelvis säkerhetskostnaderna ökat med tanke på den globala hotbilden, men tycker samtidigt att den ekonomiska kontrollen över helheten har saknats.

"Skulle inte kosta en krona"

– I synnerhet eftersom EM från början presenterades som ett nollsummespel – det skulle inte kosta kommunen en krona, säger han.

Finns utrymme för självkritik – var ni i den politiska ledningen tillräckligt kritiska från början?

– Med facit i hand var vi inte det, fler frågor borde uppenbart ha ställts, säger Ransgård.

Vad drar du för slutsatser inför framtiden?

– Först och främst ska vi se till att göra ett bra evenemang – Ridsport-EM är bra för Göteborg och Göteborg är bra för Ridsport-EM, säger han och fortsätter:

– I förlängningen måste vi gå till botten med ekonomin och reda ut var och varför det gick snett, inte minst för att skenande kostnader allvarligt kan skada förtroendet för Göteborg som evenemangsstad. Jag tror också att de ekonomiska riskerna vid stora evenemang framöver måste delas på fler. Det är inte acceptabelt att enbart kommunen ska ta smällen, säger han.

ANNONS

Succé eller fiasko?

Hur stort det totala ekonomiska underskottet blir för Göteborg är fortfarande oklart.

På intäktssidan följer sponsringen i stort budget – det stora frågetecknet står biljettförsäljningen för. 30 miljoner kronor måste in.

Hittills har man nått cirka hälften – med mindre än fyra månader kvar.

– Det är stabilt, vi vet att allt fler köper sina biljetter allt senare. Men lugn blir jag inte förrän vi nått ända fram, säger tävlingsledaren Tomas Torgersen.

Han vet att vädret är den stora riskfaktorn på sluttampen. Bra eller dåligt väder kan vara skillnaden mellan succé och fiasko.

– Samtidigt är vädret det enda vi inte rår på, det är ingen idé att ens tänka på det. Det vi vet är att den perioden av augusti ofta är bra i Göteborg, säger han.

"Måste våga satsa"

Bettan Andersson säger att eventet i centrum saknar motstycke och kan bli hur häftigt som helst. Om än dyrköpt.

– Man måste våga satsa. Nu blir hela staden enda stor arena. Som politiker är jag stolt över att få vara med och bidra till det, säger hon.

EM i Ridsport Göteborg 21-27 augusti 2017

  1. Tävling i fyra discipliner:hoppning, dressyr, paradressyr (ryttare med funktionsnedsättning),och körning med fyrspann.
  2. Arenor: Ullevi (hoppning och dressyr), Heden (paradressyr och körning) och Slottsskogen (körningens marathon).
  3. Tävlar: 300ryttare och kuskar från minst 30 länder.
  4. Hästar: Cirka 600.
ANNONS