Elfsborgs Per Frick, främst, med bollen i fokus under segermatchen över Hammarby.

Elfsborgs vann taktisk målmatch

Hammarby blev rakare i sitt spel efter sommaren och har haft en finfin höst. Men det blev spelidén som fällde laget mot Elfsborg – som sett till att läsa in sig på motståndet.

|

Genidraget för Boråslaget blev att starta med Per Frick som anfallare i stället för Victor Prodell, framför ett offensivt mittfält med bland annat Viktor Claesson och Simon Lundevall.

- Vi hade en idé om att om vi skulle klara av första- och andrabollsspelet så skulle det öppna upp planen för oss väldigt, säger Haglund.

Den elfsborgska offensiven fick hjälp av det faktum att Hammarby fick mönstra en helt ny backlinje då Birkir Már Sævarsson, Lars Sætra och David Boo Wiklander alla saknades.

Tre tidiga mål

Trion Frick, Lundevall och Claesson tog för sig i de ytor som bjöds. Elfsborg tog ledningen redan i den femte minuten när Viktor Claesson väggspelade med Lundevall och fick oceaner av tid för att trycka in bollen bakom Ögmundur Kristinsson.

2–0 till gästerna kom efter ett nytt samarbete mellan mittfältsduon, där ett nytt ickesamarbete mellan mittbackarna Jospeh Aidoo och Richard Magyar gav Elfsborg massor av tid och Per Frick till slut kunde skjuta prick.

I den 26:e minuten snodde Frick bollen av Aidoo, gav den till en framstormande Claesson som serverade Lundevall som till slut också fick göra mål.

- Vi är knivskarpa när vi får de här lägena och gör tre jättefina mål, säger Magnus Haglund.

Hammarbytränaren Nanne Bergstrand gjorde vad han kunde och presenterade två offensiva byten i paus. En skadad Philip Haglund (fot?) och Alex gick av, Fredrik Torsteinbø och Pa Dibba kom in. Den senare kom fri i djupled och skickade in reduceringen fem minuter in på andra halvlek.

Nära kvittering

Hammarby spelade med mer energi offensivt i den andra halvleken. Mats Solheim språngnickade sedan in 2–3 på en frisparksretur i 62:a minuten Hemmalaget pressade på för en kvittering, men hade inte marginalerna med sig. I stället kunde Issam Jemali, framspelad av Lundevall, punktera matchen när han kontrade in 4–2 i 92:a minuten.

Elfsborg klättrar i och med segern upp på femte plats i tabellen, och har häng på fjärdeplatsen som kan innebära Europaspel.

- Vi får ta med oss att vi fortfarande är bra på att vända matcher taktiskt, säger Nanne Bergstrand.

- Vi har bara förlorat två av de tolv senaste matcherna, så det är fortfarande en bra höst för oss.