Djurgårdens Fredrik Ulvestad håller fast Per Frick i Elfsborg. Det blev delad pott, 2–2, i söndagens allsvenska drabbning lagen emellan.

Elfsborg tappade efter brutna målnollan

Elfsborg bröt den mållösa trenden framför motståndarmålet. Den givmilda trenden framför den egna kassen – den levde däremot vidare i 2–2-mötet borta mot Djurgården.

|

På ena sidan, ett Djurgården som rasat ur allt vad toppstrid heter via två undermåliga allsvenska insatser mot Häcken (0–5) och Kalmar FF (0–2) i ryggen. På andra sidan, ett ännu formsvagare och bottenstridsinblandat Elfsborg som förlorat fem raka allsvenska matcher och inte gjort mål på sex raka.

Att båda lagen fått islossning borta mot östgötska lag från lägre divisioner i Svenska cupen under veckan gav viss arbetsro – men samtidigt var det två pressade lag som ställdes mot varandra på Tele2 arena under söndagen.

Dyer isbrytare

Det var Elfsborg som började bäst rent chansmässigt – även om Djurgården hade lite mer av bollen och spelet. Men samtidigt har boråsarnas avslutningsförmåga varit ungefär lika uddlös som bomull – och likadant såg det ut under den första halvleken.

I andra halvlek skulle dock Elfsborg hitta ett, för att uttrycka det milt, efterlängtat mål och spets. I den 59:e minuten slog Per Frick ett lågt och välplacerat inspel. Där inne i boxen stod nyligen inbytte Alex Dyer, helt fri, och placerade säkert in 1–0.

"Oj, det går faktiskt att göra mål" tänkte kanske lagkamraten Simon Lundevall där och då. För mindre än två minuter senare var det han som via ett väggpass från Chinedu Obasi sprang sig fri och säkert placerade in 2–0:an.

- Det har varit tungt men vi har jobbat på, säger målskytten till CMore.

Bjöd på kvittering

En negativ trend var bruten. Samtidigt fanns det en annan negativ gulsvart trend som i högsta grad skulle leva vidare – nämligen att bjuda motståndet på mål.

Stefan Ishizakis fälleben på Haris Radetinac i straffområdet var kanske ingen bjudning per se – men gav likväl Fredrik Ulvestad möjligheten att reducera från straffpunkten.

När kvitteringen kom, genom Dzenis Kozica, så var den däremot överöst av västkustskt givmildhet. Inhoppande Emir Bajrami skulle rensa, men slog i stället knut på sig själv och ett hål i luften. Bollen studsade vidare till Kozica som retfullt enkelt kunde sätta 2–2.

Det oavgjorda resultatet innebär att Elfsborg ligger på tolfte plats, en poäng ovanför kvalstrecket.

- Det är inte var vi vill vara, så är det ju. Vi har inte varit tillräckligt bra, säger Lundevall.

Djurgården ligger kvar i mittens rike på en åttondeplats.