Sara Grahn i samband med Sveriges OS-kvalmatch mot Slovakien i Coop Norrbotten Arena i november i fjol.
Sara Grahn i samband med Sveriges OS-kvalmatch mot Slovakien i Coop Norrbotten Arena i november i fjol. Bild: Pär Bäckström/TT

Efter covidfallen: "Lider oerhört med spelarna"

Sara Grahn har testats positivt för covid-19. Damkronornas stjärnmålvakt är en av fyra spelare som måste ersättas i det svenska OS-laget.
– Jag lider oerhört med spelarna, säger förbundskapten Ulf Lundberg.

ANNONS

Inom loppet av något dygn har fyra spelare testats positivt för covid-19. Det försvagar det svenska OS-laget och krossar den olympiska drömmen för en kvartett som haft Peking som mål.

Ulf Lundberg känner starkt med spelarna.

– De har satsat på OS så himla lång tid och jag vet att de har gjort allt, allt, allt för att hålla sig friska, understryker han.

"Sista chansen"

Sara Grahn, en av Damkronornas mest rutinerade spelare, har varit med i tre tidigare OS, men den här gången blir det alltså inget.

– Jag är 33 år och har två år kvar på mitt nuvarande kontrakt. Det är väl den tiden jag har tänkt att spela. Det här kändes verkligen som sista chansen för att delta. Man ska väl aldrig säga aldrig, men det är så det känns, säger Grahn till SVT Sport.

ANNONS

Även Hanna Olsson, HV71, har covid-19 och får ställa in Pekingresan. I fredags kom besked om att AIK-spelarna Linnea Hedin och Emmy Alasalmi missar OS på grund av positiva covidtest.

Extra landslag

Ulf Lundberg har kallat i princip ett extra landslag som reserver i beredskap för positiva covidtester och spelare från den gruppen kallas nu in.

– Jag vill helst självfallet åka med den trupp jag presenterade i onsdags. Sen vill jag lägga till att det är duktiga spelare som kommer in och nu ska de få visa vad de går för. Men det får inte uppfattas som att vi bara går vidare, för jag lider oerhört med de här spelarna, säger Ulf Lundberg.

Regelverket som ska hålla smittan borta från OS-byn gör det mycket svårt att komma tillbaka till OS för den som testar positivt så nära inpå spelen, som invigs 4 februari.

TT: Men är det helt kört för spelare som testats positivt nu, kan de inte komma till OS när de testats negativt? Senare i turneringen? Har du räknat bort dem helt?

– Det jag kan säga är att vi tittar jättenoga från fall till fall med medicinsk expertis som tar hjälp av SOK:s läkare och tittar på logistiken. Vi utröner vad som är möjligt. För jag vill självfallet helst åka med den trupp som jag presenterade i onsdags.

ANNONS

Samlas i helgen

TT: Så du har inte räknat bort dem helt?

– För det första så ska de ju se till att bli friska och ska kunna testa negativt. Jag kommer att fortsätta att ställa frågor om det kommer att dyka upp fler fall längre fram: Vilka har jag då möjlighet att plocka in?

Den svenska OS-truppen i ishockey samlas i helgen för ett förläger i nordvästra Skåne innan resan till Peking den 27 januari. Sverige skulle ha spelat en träningsmatch mot Danmark på tisdag – men den är inställd.

– Det handlar mer om att det är ett karantänsläger än att det är ett precamp, säger Lundberg.

För damkronornas del startar OS den 3 februari med match mot Japan. I det fortsatta gruppspelet väntar därefter Tjeckien (5/2), Kina (7/2) och Danmark (8/2).

Fakta: Covidsmittan i Damkronorna

De covidsmittade spelarna Emmy Alasalmi, Linnea Hedin, Sara Grahn och Hanna Olsson ersätts av Linnea Andersson, HV71, Paula Bergström, Modo, Agnes Åker, AIK och Linn Peterson, Luleå.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS