En svunnen tid? Malin Moström lyfter segerbucklan efter att Umeå tagit hem Women's Cup (nuvarande Champions League) 2004. Arkivbild.
En svunnen tid? Malin Moström lyfter segerbucklan efter att Umeå tagit hem Women's Cup (nuvarande Champions League) 2004. Arkivbild.

Dyster prognos för Sverige i Champions League

I början av 2000-talet hade Sverige världens bästa klubblag i fotboll. I dag är de damallsvenska klubbarna sedan länge frånsprungna.

ANNONS
|

Manchester City gjorde processen kort med Linköping i Champions League. Kvartsfinalmötet slutade med en sammanlagd 7–3-seger för City, och för fjärde året i rad gick inget svenskt lag längre än till kvartsfinal i turneringen.

Räknar man bort Tyresö – den i slutändan ohållbara satsningen på världsstjärnor slutade med en andraplats 2014 – är det nio år sedan som ett allsvenskt lag senast nådde semifinal i Champions League.

Storklubbar lockar

Den enkla förklaringen: resurser. Svenska klubbar saknar finansiella muskler för att kunna utmana klubbar i Tyskland, Frankrike och England. Särskilt sådana som Chelsea, Lyon, Bayern München och Manchester City, som redan har ett framgångsrikt herrlag, med allt vad det innebär, att ta rygg på.

ANNONS

- Jag tycker att vi har väldigt bra förutsättningar i Linköping, men för att nå ända högst upp så är det klart att vi behöver bättre förutsättningar, säger tidigare landslagsbacken Charlotte Rohlin, som i dag jobbar med marknadsfrågor i Linköping.

- Det är ändå bra att vi är med i en kvartsfinal, det visar att det finns bra lag i damallsvenskan. Men de engelska klubbarna har börjat satsa, och de får också hjälp av sina herrlag. De tar steg, och det lockar också spelare att komma dit, precis som det lockar spelare att flytta till Tyskland och Frankrike.

Tid som flytt

Medan den ena storklubben efter den andra startar damlag – Manchester United så sent som förra veckan – får man i Sverige i stället drömma sig tillbaka till en avlägsen tid då klubbar som Umeå och Djurgården/Älvsjö kunde utmana alla lag i världen.

ANNONS

Utvecklingen är negativ för svensk del, men positiv för den snabbt växande damfotbollen, säger Martin Sjögren, förbundskapten för Norges damlandslag.

- Samtidigt vill man ju att det ska gå bra för de svenska och nordiska lagen också, men jag tror att det kommer att bli tufft. Vi kan nog inte räkna med att svenska lag ska gå väldigt långt i Champions League framöver, säger Martin Sjögren.

Sanningen är, säger han, att det är omöjligt för svenska klubbar att mäta sig med de europeiska giganterna.

"Topp åtta rimligt"

- Det är stora klubbar som satsar stora pengar, så det är ganska tufft för svenska lag att tro att man ska gå till semifinal i Champions League. Topp åtta i Europa är rimligt, tror jag. Och någon gång, med en bra lottning, så tror jag att man ska kunna gå till semifinal också.

ANNONS

Linköpings tränare Marcus Walfridson ser dessvärre inte heller någon ljusning i den fortsatta prognosen.

- Jag tror nog att man får börja ställa in sig på att gapet till de större ligorna inte kommer att minska. Vi måste göra det vi kan med våra resurser, vilka är små i jämförelse. Förhoppningsvis är det några år kvar där vi har chans att gå vidare till en semifinal eller final. Men om fem–tio år är jag rädd för att det kommer att se ut som på herrsidan, säger Marcus Walfridson.

TT

Fakta: Senaste årens Champions League-segrare

2016–2017: Lyon, Frankrike (seger mot Paris Saint-Germain i finalen).

2015–2016: Lyon (seger mot Wolfsburg).

2014–2015: Frankfurt, Tyskland (seger mot Paris Saint-Germain).

2013–2014: Wolfsburg, Tyskland (seger mot Tyresö).

2012–2013: Wolfsburg (seger mot Lyon).

2011–2012: Lyon (seger mot Frankfurt).

2010–2011: Lyon (seger mot Potsdam).

2009–2010: Potsdam, Tyskland (seger mot Lyon).

ANNONS