Renato Gaucho och hans Gremio anklagas för att ha spionerat på motstånd med drönare i Copa Libertadores. Arkivbild.
Renato Gaucho och hans Gremio anklagas för att ha spionerat på motstånd med drönare i Copa Libertadores. Arkivbild.

Drönarspioneri i fokus i Sydamerika

Brasilianska Gremio möter argentinska Lanus i finalen av Copa Libertadores, den sydamerikanska motsvarigheten till den europeiska fotbollens Champions League. En stor del av förhandssnacket har dock handlat om – drönare.

ANNONS
|

Enligt ESPN Brasil ska Gremio ha använt sig av drönarkameror för att spionera på det kommande finalmotståndets träningar och uppladdning. En metod som man dessutom ska ha använt sig av frekvent tidigare i turneringen mot annat motstånd.

"En överdrift"

Tränare Renato Gaucho ser dock inga konstigheter med det.

- Jag vill inte slösa min tid på en sådan fars. Australien använde drönare för att spionera på Honduras i VM-kvalet. Vår ordförande har visat att Palmeiras gjorde samma sak 2015. Spionage i fotboll har funnits långt innan jag började. Alla brasilianska lag har en spion. Om vår spion har använt drönare eller inte vet jag inte. De får bara betalt för att ge information. Det är en droppe i ett glas vatten, en överdrift. På er verkar det som att drönare uppfanns igår. Låt oss prata om det sportsliga istället, säger 55-åringen till ESPN på presskonferensen inför det första av två finalmöten.

ANNONS

Rent sportsligt är det ett Gremio som blott släppt in två mål under slutspelet på vägen till finalen, där de har chans på sin tredje Copa Libertadores-titel.

Vände underläge

I vägen står argentinska Lanus – som gör sitt första framträdande någonsin i en Copa Libertadores-final. Vägen dit har dock inte varit spikrak. Lanus besegrade landsmännen River Plate i sin semifinal, där man vände ett underläge med totalt 0–3 till seger med 4–3 på lite mer än en halvlek. Kvartsfinalen dessförinnan, även det mot ett argentinskt lag (San Lorenzo), krävde straffläggning för att avgöras.

Första finalmötet spelas i natt i Porto Alegre, Brasilien. Returen i Buenos Aires, Argentina, spelas natten till torsdag nästa vecka.

TT

Fakta: Copa Libertadores

Copa Libertadores är den sydamerikanska motsvarigheten till den europeiska klubblagsfotbollens Champions League. Turneringen grundades 1960 och uruguayanska Peñarol vann de två första upplagorna.

Mesta mästarna är Independiente från Argentina med totalt sju titlar, även om den senaste kom så tidigt som 1984.

Atletico Nacional från Colombia är regerande mästare.

ANNONS