En rysk olympier har lämnat OS efter dopningsmisstankar. Arkivbild.
En rysk olympier har lämnat OS efter dopningsmisstankar. Arkivbild.

Dopningsmisstänkt ryss har lämnat OS

En rysk olympisk medaljör i curling har lämnat OS i Pyeongchang efter misstankar om dopning.

ANNONS
|

Curlingspelaren Alexander Krusjelnitskij – färsk OS-bronsmedaljör i mixeddubbel – misstänks ha testat positivt för den förbjudna substansen meldonium. Ett så kallat A-prov visar att det är möjligt att dopning förekommit. Nu ska ett B-prov avgöra om misstankarna stämmer.

IOK har redan gått till Cas, idrottens skiljedomstol, som har startat ett ärende i frågan.

Det ryska curlingförbundet har satt ihop en kriskommission för att utreda vad som har hänt.

"Svårt att tro"

- Vi blev alla chockade när vi fick reda på det i går. Självklart hoppas vi på att det är någon sorts misstag, säger ryska skippern Victoria Moisejeva, och lägger till att hon tror att Krusjelnitskij är oskyldig.

ANNONS

- För oss handlar det inte om snabbare, högre, starkare, det handlar om att vara mer exakt. Jag har ingen aning om vilken sorts droger man kan använda i curling... så det är väldigt svårt att tro.

Konstantin Vybornov, talesman för truppen med olympiska aktiva från Ryssland (OAR), beskriver situationen som "nonsens".

Ryska curlingförbundets ordförande Dimitrij Svisjtjev säger att alla ryska curlingspelare testades den 22 januari före avresan till Sydkorea, och att alla tester var negativa. Han kallar fallet för en "provokation".

Bronsmedaljör

Krusjelnitskij och hans fru vann tidigare under OS bronsmatchen i mixedcurling mot Norge, som får ta över medaljen om B-provet visar positivt.

- Jag hoppas att det inte är sant... för curlingsporten, säger Thomas Ulsrud, skipper för det norska laget.

Meldonium förbjöds 2016 och ledde till att ryska tennisspelaren Maria Sjarapova stängdes av från att tävla i 15 månader.

ANNONS

I december beslutade IOK att utesluta Ryssland från OS på grund av statssanktionerad dopning. 168 ryska idrottare, som bedömts som rena, deltar däremot under OS-flagg som OAR (Olympiska aktiva från Ryssland).

Om Krusjelnitskijs B-prov också är positivt återstår att se hur IOK ser på Rysslands avstängning och på landets möjlighet att gå med rysk fana på avslutningsceremonin.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Den ryska dopningsskandalen

Den utbredda ryska dopningshärvan blev först känd inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.

McLarens rapport släpptes i två delar 2016. Den första, släppt i juli, visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva.

Röster höjdes för rysk uteslutning redan inför sommar-OS i Rio men IOK valde en annan linje och överlät i stället till varje idrott att ta beslut. 271 ryska idrottare fick till slut vara med. 118 stoppades, bland annat friidrottarna – en avstängning som kvarstår. Den andra delen av rapporten kom i december 2016 och visade hur tusentals ryska idrottare i 30 olika sporter var inblandade i eller gynnades av den ryska mörkläggningen.

Inför OS i Pyeongchang stängde IOK av 48 ryska idrottare på livstid från OS. Idrottens skiljedomstol, Cas, hävde senare avstängningen för 28 av utövarna och de av dem som kom på pallen i Sotji fick sina medaljer tillbaka. Andra utövare fick mildrade domar. 13 av de friade ryssarna var aktuella att tävla i OS men eftersom Ryssland som nation är avstängt från OS behövde idrottarna en inbjudan av IOK, som valde att nobba ryssarna. Även det beslutet överklagades till Cas, som dock inte ansåg sig ha "jurisdiktion" när det gäller inbjudningar och därför inte tog upp fallen.

ANNONS