Åklagaren Raffaele Guariniello är för fängelsestraff för de som avslöjas för dopningsbrott under OS.
Åklagaren Raffaele Guariniello är för fängelsestraff för de som avslöjas för dopningsbrott under OS.

Dopade i OS hotas av fängelsestraff

ANNONS
|

Under flera månader har Internationella Olympiska Kommittén (IOK) arbetat för att internationella dopningsregler ska gälla vid OS i Turin nästa månad. Bland annat har IOK-presidenten Jacques Rogge vädjat till den italienska premiärminister Silvio Berlusconi.

Men ansträngningarna har varit förgäves. Det avslöjar Turins stadsåklagare Raffaele Guariniello i en exklusiv intervju for GP.

- Regeringen har avvisat IOK:s begäran om ett tillfälligt upphörande av våra dopningsregler. I Turin är det italiensk lagstiftning som gäller, även under ett OS.

Raffaele Guariniello är mannen bakom Italiens tuffa antidopningslagar. Största skillnaden jämfört med internationella dopningsregler är att idrottare som använt sig av förbjudna medel kan dömas till fängelsestraff på upp till tre år. Den hårdaste bestraffningen inom IOK:s regelverk, som är gemensamt för i stort sett resten av världen utanför Italien, är två års avstängning från allt idrottande. Där finns inget hot om fängelsestraff överhuvudtaget.

ANNONS

Lagarna "ett bekymmer"

Internationella Skidförbundets ordförande Gian Franco Kasper har tidigare kallat de italienska lagarna för "ett bekymmer". Ingen säger det rent ut, men det finns en risk att hotet om fängelsestraff för den som fuskar får utövare att avstå från att ställa upp i OS.

Raffaele Guariniello säger att diskussionen om de italienska dopningslagarna är överdriven.

- Om exempelvis en svensk skidåkare testar positivt är han eller hon fri att resa hem efter spelen. Men personen kommer att ställas inför rätta i Italien och ska senare infinna sig vid en italiensk domstol.

Risken att dömas till fängelsestraff är störst för idrottare som tidigare varit dopningsavstängda. Stadsåklagare Guariniello berättar att de italienare som hittills dömts enligt den nya dopningslagen sluppit undan fängelsestraff, på grund av att de varit förstagångsförbrytare.

- Lagen är fortfarande ny, just nu pågår ett stort antal processer mot dopade idrottare. Diskussionen om vad som krävs för att hamna i fängelse är teoretisk, men den idrottare som döms för andra gången hamnar definitivt i fängelse.

Italien ambitiöst

Italien är ett av de mest ambitiösa länderna när det gäller att avslöja dopning inom idrotten. Varje år tas 10 000 prover. I Sverige togs 2004 omkring 4 000 prover.

ANNONS

Raffaele Guariniello är en frontfigur för antidopningsarbetet. På vägen in till hans rum i Palazzo di Giustizia genomgår GP:s utsända en säkerhetskontroll lika omfattande som på vilken flygplats som helst. Arbetsrummet är belamrat med oändliga pappershögar. Härifrån har han bland annat beordrat razzior mot den italienska olympiska kommitténs dopninglaboratorium i Rom och mot fotbollslaget Juventus i hemstaden. Tillslaget mot dopningslaboratoriet visade att fotbollsspelare inte testades, vilket var en skandal och flera chefer fick sparken. Vid razzian mot Juventus träningsanläggning fann man elva olika förbjudna läkemedel.

IOK har agerat klumpigt

Aktionen mot Juventus har resulterat i en rättsprocess som pågått i flera år. Så sent som förra veckan friades klubbens läkare och Raffaele Guariniello överväger nu om han ska överklaga till Italiens Högsta Domstol.

Om några veckor får vi veta hur många dopningsfall det blir under OS. Raffaele Guariniello är redo att driva kommande processer utifrån italienska dopningslagar.

Han tycker att IOK agerat klumpigt.

- Jag undrar om de inser vilka signaler de sänder ut när de tillfälligt vill ändra gällande lagar bara för att det är OS. De borde vara tacksamma för att vi tar allvarligt på dopningsproblematiken.

Fakta

(Källa: Åklagarkammaren i Turin)

ANNONS