Djurgårdens Hanna Lundqvist blev matchvinnare i bortamatchen mot Piteå i den damallsvenska premiären. Arkivbild.

Djurgården slog hemmagiganten

|

Piteås facit på LF Arena har varit enastående de två gångna säsongerna av allsvenskan: en hemmaförlust per säsong. I år blir det tufft att hålla i den statistiken, eftersom det blev förlust redan i premiären mot Djurgården på påskdagen.

Piteå hade svårt att skapa chanser, och trots att laget skapade rejäl press mot Djurgårdens mål i slutminuterna ville det sig inte.

Matchens enda mål gjorde i stället Hanna Lundqvist i den 34:e minuten. Lundqvist tog ner bollen på bröstet precis vid straffområdeskanten och fick till en kanonträff på halvvolley. Bollen seglade snyggt in i det bortre krysset och gav tre tunga poäng för Djurgården.

Inför premiären fanns det frågetecken för hur regerande mästarlaget Linköping skulle klara sig utan den offensiva stjärntrion Pernille Harder, Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö. Ganska bra, visar det sig.

Nyförvärvet från Eskilstuna Marija Banusic visade direkt framfötterna, gjorde två mål och låg bakom 3–0-segern mot nykomlingen Limhamn Bunkeflo.

Vann gjorde också Göteborg, men det satt långt inne: landslagsanfallaren Pauline Hammarlund satte avgörande 1–0 hemma mot Kif Örebro först i den 84:e minuten.

Desto tidigare kom avgörandet i Kristianstad, där hemmalaget förlorade mot Vittsjö med 0–1. Segermålet, genom Linda Sällström, kom redan i matchens femte minut.