"Det här är mitt Mount Everest"

Volvo Ocean Race närmar sig och Göteborgaren Martin Strömberg gör sig redo en av de mest krävande seglingstävlingarna som finns. – Man vet ju inte riktigt vad man ger sig in i, säger han till GP.

ANNONS
|

Den 22 oktober är det ännu en gång dags för Volvo Ocean Race. Under hundratjugo dagar ska sju lag kappsegla över fyra hav, genom sex kontinenter och besöka tolv städer runt om i världen. Resan landar på omkring fyrtiofemtusen sjömil och är något av det mest krävande som man kan ge sig på inom segling.

Göteborgaren Martin Strömberg är den här upplagans enda svensk, han är laddad för att segla sitt fjärde varv runt jorden.

– Det här är mitt Mount Everest, det här är det absolut fräckaste man kan göra inom sporten, säger Strömberg till GP.

Hur går tankarna drygt en månad innan det är dags?

ANNONS

– Det är spännande som alltid, man vet ju inte riktigt vad man ger sig in i. Man har koll på ett ungefär, men det kommer många överraskningar på vägen.

Har du exempel på överraskningar?

– Det har hänt att vi har seglat på grejer och att båten börjat läcka, sen har den även brunnit en gång under en träning. Man är ju mitt i moder naturs händer och långt från hjälp utifrån. Har man problem på båten måste man lösa det helt själv.

"Jobbet är att äta, sova och skita"

För Martin Strömberg blir årets tävling hans fjärde raka, så när tävlingen går av stapeln i spanska Alicante vet han exakt vad som kommer att krävas.

– Det krävs att man är en kappseglare utav rang, hur man får ut maximal prestanda. Men också att man kan ta vara på sig själv och vet sina egna gränser, samt hur man använder sin energi. En stor del av jobbet är att äta, sova och skita. Sen ska du få båten att segla fort.

Han fortsätter:

– Sen måste man vilja utvecklas. Vi spelar inte en fotbollsmatch eller två i veckan, vi är tillsammans på båten tjugofyra timmar om dygnet i över hundra dagar.

Hur är känslan när man kommer i mål efter en så lång och krävande tävling?

ANNONS

– Det blir ganska tufft eftersom laget blir som en familj, dagen efter finns inte sammanhållningen längre. Det blir lite av en depression. Jag har inte helt lyckats lära mig att hantera det än, men till slut hittar man nya mål att brinna för.

"Hade velat spela fotboll i vissa lägen"

2012 innebar Martin Strömbergs hittills absoluta höjdpunkt när han, tillsammans med den franska båten "Groupama", blev en av totalt fyra svenskar någonsin (även Martin Krite, Klabbe Nylöf och Magnus Olsson har vunnit)att vinna Volvo Ocean Race.

– Det kändes jävligt skönt! Menjag hade velat spela fotboll i vissa lägen, då kan det avgöras på en sekund. Men i en jorden runt-segling är en seger något som växer fram, man hamnar i en position där man till slut har vunnit racet. Ögonblicksmomentet är något man kan sakna ibland.

Höjdpunkten: Göteborg

I år kommer han att segla tillsammans med, "Turn the Tide on Plastic", ett team som seglar under FN:s flagga för att uppmärksamma plastföroreningar i havet.

– Man ser ju när man är ute på havet hur illa det är, det här är en fråga som ligger mig varmt om hjärtat. Det känns kul att företräda en båt och ett team som har den här agendan.

Vad tror du om era chanser?

ANNONS

– Vi är ett ungt team och vi har inte haft lika lång förberedelsetid som jag haft i mina tidigare team. Så det blir en tuff utmaning och det kommer handla om att vi utvecklas hela tiden.

Som konstaterat kommer tävlingen utspela sig över hela världen. Australien, Hongkong och Sydafrika är några av länderna tävlingen kommer besöka. Men mest av allt ser Martin Strömberg fram emot att segla in i sin hemstad Göteborg den 14 juni 2018.

– Det blir ju höjdpunkten, det är helt fantastiskt att segla in i Göteborg. Här är man väldigt bra på att ta emot racet, man ger Auckland och Hongkong lite att jobba på här.

ANNONS